Nume
Parola
Vizualizări: 2849
Satul Gura Bîcului - gazda Şedinţei Consiliului de Bazin Bâc
Gura Bicului, Anenii Noi, 13 Noiembrie 2012 — La data de 9 noiembrie 2012, Consiliul de Bazin Bâc s-a întrunit într-o nouă şedinţă în satul Gura Bâcului, Anenii Noi, locul de confluenţă al rîului Bîc cu fluviul Nistru.
La eveniment au participat circa 50 de persoane: membri ai Consiliului de Bazin Bâc, reprezentanţi de la Ministerul Mediului, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Institutul de Ecologie şi Geografie, Centrele de Sănătate Publică Anenii Noi, Călăraşi, Străşeni, Ialoveni şi municipiul Chişinău, Agenţia Ecologică Chişinău, Inspecţiile Ecologice Călăraşi, Străşeni, Anenii Noi, Ialoveni, „Apă-Canal Chişinău” S.A., Preşedinţii raioanelor Străşeni şi Anenii Noi, Primăria municipiului Chişinău, Autorităţi Publice Locale din bazin, reprezentanţi ai Ambasadei României în Moldova, Ambasadei Cehiei în Moldova, Proiectului „ApaSan” al Agenţiei de Dezvoltare şi Cooperare a Elveţiei, Oficiului de Asistenţă Tehnică a UE pentru Moldova pentru sectorul de Aprovizionare cu Apă şi Canalizare, precum şi reprezentanţi mass-media.
Şedinţa a fost precedată de o vizită la râul Bâc, unde participanţii s-au convins că mirosul insuportabil ce vine de la acesta, crează mari dificultăţi şi dosconfort localnicilor din regiune. Faptul că în imediată apropiere de râu agricultorii recoltau varză, a trezit semne de întrebare referitor la calitatea ei, precum şi impactul asupra sănătăţii.
Dl Mihai Mustea, Manager Programe Politici de Mediu, Centrul Naţional de Mediu, a facut o prezentare a problemelor de poluare a râului. Astfel, acestea ţin de două aspecte: cantitativ şi calitativ. Problemele de ordin cantitativ sunt caracteristice preponderent, în amonte de Chişinău. Cele de ordin calitativ sunt caracteristice pentru Chişinău şi Anenii Noi. Principale probleme în această zonă ţin de poluarea excesivă de la staţiile de epurare/pompare nefuncţionale şi poluarea cu ape uzate deversate ilegal de către agenţii economici.
Dl Arcadie Rusnac, Şef Departament Asigurarea Calităţii, Control şi Reglementare, SA „Apa-Canal”, a vorbit despre impactul staţiei de epurare a apelor uzate şi a agenţilor econimici asupra rîului, menţionînd că zilnic sunt evacuate 130.000 m3 de ape epurate suficient, in opinia dumnealui.
Doamna Parascovia Gîncu, Medic Igienist, Centrul de Sănătate Publică Anenii Noi, a vorbit despre calitatea apei pe segmentul raionului Anenii Noi şi felul în care aceasta influenţează sănătatea populaţiei din regiune, specificînd ca apa nu corespunde parametrilor sanitari şi favorizează disconfort semnificativ pentru populaţie. Dumneaei a mai spus că apa conţine substanţe toxice, iar procentul oxigenului în apă este foarte mic, ceea ce nu permite organismelor acvatice să se dezvolte. Doamna Gîncu a mai menţionat că producţia agricolă nu este supusă certificării şi pe piaţa ajung produse irigate din Bîc, care conţin nitraţi.
La finele şedinţei, membrii Consiliului au venit cu o Propunere de Apel adresată Preşedintelui RM, Preşedintelui Parlamentului RM, Prim-ministrului RM, Ministrului Mediului RM cu privire la declararea bazinului râului Bâc ca zonă de catastrofă ecologică cu necesităţi stringente de remediere a situaţiei. Cei prezenţi la şedinţă au votat unanim pentru această decizie.
Amintim că în februarie 2012, a fost creat Consiliul de Bazin Bâc, respectând recomandările Directivei-cadru Apă a UE şi a noii Legi a Apelor al Republicii Moldova. În componenţa Consiliului intră autorităţi publice locale (Consiliile raionale Călăraşi, Străşeni, Ialoveni, Anenii Noi, mun. Chişinău, Primăria oraşului Călăraşi şi a satelor Mileştii Mici şi Botnăreşti), organe competente (Inspecţia Ecologică Străşeni, Centrul de Sănătate Publică Chişinău), Agenţia „Apele Moldovei”, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, asociaţii obşteşti şi utilizatori de apă.