Nume
Parola
Vizualizări: 3971
Novateca a semnat memorandumuri de înțelegere cu cele 12 biblioteci publice raionale selectate pentru rețeaua pilot a programului
2 Noiembrie 2012 — Novateca, programul de modernizare a bibliotecilor publice din Moldova, a semnat, marți, 30 Octombrie 2012, memorandumuri de înțelegere cu bibliotecile raionale și reprezentanții autorităților publice locale din 12 raioane selectate pentru a fi incluse în rețeaua pilot a programului.

Șase dintre aceste biblioteci vor fi transformate în Centre Regionale de Formare care vor instrui bibliotecarii pentru a putea a putea utiliza la maximum tehnologiile informaționale și oferi acces gratuit cetățenilor la internet și servicii noi de bibliotecă.

“Am plăcerea să felicit bibliotecile publice selectate pentru etapa pilot a programului” a spus Ministrul Culturii Boris Focșa. “Am depus mult efort să ajungem la această etapă. Sper că prin intermediul programului bibliotecile publice raionale vor fi transformate în centre informaționale pentru cetățenii țării noastre. Noi vom continua să susținem programul Novateca și inițiativele de modernizare a bibliotecilor publice și în continuare, la următoarele etape”.

Festivitatea de semnare a memorandumurilor de înțelegere cu bibliotecile participante în program a făcut parte dintr-un eveniment mai larg care a avut scopul de a familiariza bibliotecarii, directorii de biblioteci, șefii Departamentelor Cultura și vice-președinții raioanelor selectate cu filosofia programului Novateca, metodele de lucru, viziunea, obiectivele și așteptările programului.

"Am o deosebită plăcere să vă zic: Bine ați venit în familia Novateca", a declarat Evan Tracz, Director programului Novateca. "Vom colabora strâns pe parcursul anului care vine pentru a pentru a explora modurile prin care putem sprijini reciproc dezvoltarea bibliotecilor în toată țara".

Conferința de inițiere a bibliotecilor publice selectate în program a urmărit scopul de a iniția discuții productive și sprijini parteneriate între bibliotecari și reprezentanții administrațiilor publice locale. Prin intermediu sesiunilor de instruire pe subiectele Parteneriate, Advocacy, Trainig și Comunicare, participanții au avut posibilitatea să facă cunoștință cu activitățile programului Novateca care vor fi dezvoltate în colaborare cu bibliotecile publice selectate, pe parcursul anului 2013.

"Parteneriatul cu Novateca este unul foarte important pentru noi", spune un reprezentant de la Hâncești. "Stim ca acest memorandum de înțelegere va întări relația noastră în anul următor, în efortul nostru comun de a asigura transformarea bibliotecii într-un Centru de Acces al publicului la Internet și informații pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în comunitatea noastră”.

”Vreau să aduc mulțumiri membrilor comisiei de selecție care au considerat biblioteca publica din Ceadîr-Lunga demnă de a fi inclusă în program și astfel transformată în Centru Regional de Formare", a menționat Valentina Pașalî, directorul Bibliotecii Publice Ceadîr-Lunga. "Suntem siguri că nivelul nostru de profesionalism ne va permite să facem față așteptărilor programului și să îndeplinim cu succes toate activitățile planificate".

Conferința de inițiere și semnarea memorandumurilor de înțelegere a fost organizată la o săptămână după anunțarea regiunilor selectate de a beneficia de computere și instruire prin intermediul programului. Până la sfârşitul anului 2013, Novateca va selecta de la 5 pînă la 8 biblioteci sătești din fiecare raion pentru a fi incluse în program. În total, cel puțin 60 de biblioteci publice din Molodva vor fi modernizate și vor oferi acces la servicii gratuite de Internet la aproximativ 350 de mii de cetățeni ai Moldovei.