Vizualizări: 1811
Poate evita Republica Moldova opţiunea euro-atlantică? Dezbateri cu studenţii de la relaţii internaţionale de la USM
Chişinău, 26 Noiembrie 2008 — 100 de studenţi ai Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice a USM au participat miercuri, 26 noiembrie 2008, la cursul public „Poate evita RM opţiunea euro-atlantică? Consideraţii asupra stabilităţii democratice şi integrării europene”, organizat de IDIS „Viitorul”.
„Subiectul euro-atlantic se găseşte demult pe agenda publica a dezbaterilor. În definitiv, este un exerciţiu firesc şi profund democratic să clădim pe temeiul reflecţiilor noastre premisele unei mai bune înţelegeri asupra motivelor pentru care Republica Moldova nu poate evita integrarea euroatlantică. Şi, dacă clasa politică, societatea civilă, studenţimea îşi tratează la modul serios opţiunile de viitor, atunci aceste reflecţii ne pot ajuta să găsim răspunsuri la complicatele probleme de insecuritate şi instabilitate din Republica Moldova. Mâine vom fi mai pregătiţi să înfruntăm aceste răspunsuri, decât suntem astăzi, şi anume studenţii sunt cei care pot da conţinut exerciţiului democratic.”, a accentuat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.
Timp de o oră, Dan Dungaciu, conferenţiar universitar la Universitatea din Bucureşti, a explicat că procesul de integrare europeană, pentru statele din Europa răsăriteană, este conectat de accederea la NATO: „Iată de ce utilizăm termenul de integrare euro-atlantică. NATO presupune democratizare, în special în ceea ce priveşte structurile de forţă: poliţie, armată, servicii secrete. La acestea, dacă mai adăugăm performanţa economică, cerută de Uniunea Europeană, putem vorbi deja despre europenizare.”
Viitorii specialişti în relaţii internaţionale s-au arătat interesaţi de felul în care a schimbat războiul ruso-georgian configuraţia în materie de securitate, perspectivele de reglementare a conflictului transnistrean.
IDIS Viitorul preconizează lansarea în noiembrie-decembrie 2008 a unui studiu complex care să estimeze impactul economic şi social al aderării Republicii Moldova la NATO.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Coordonatorul relaţii publice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Laura Bohanţov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org
Autor: IDIS Viitorul
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2287
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1655
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1317
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33