Nume
Parola
Vizualizări: 4000
Expert IDIS: Prelungirea evoluțiilor negative în economia europeană va avea repercursiuni nefaste pentru Republica Moldova
12 Iulie 2012 — Prelungirea evoluțiilor negative în economia europeană va avea repercursiuni nefaste pentru Republica Moldova, consideră expertul asociat IDIS “Viitorul”, Alexandru Fala.

În lucrarea sa, “Imunitatea Republicii Moldova în condiţiile epidemiei economice din UE”, autorul analizează evoluţia influxurilor financiare către economia națională provenite din UE (remiteri, venituri din exporturi, investiții străine directe) şi subliniază consecinţele instabilităţii financiare din UE.

“În condițiile unei grave acutizări a afecțiunilor economice în UE, economia Republicii Moldova a capătat doar semne parțiale de îmbolnăvire. În cazul Republicii Moldova, afecțiunile provocate de turbulențele financiare din UE ar putea fi parțial contrabalansate de evoluțiile economice pozitive din CSI. Totuși, o asemenea stare de lucruri poate dura o perioadă neîndelungată de timp - aprofundarea și prelungirea crizei în UE inevitabil va duce la deteriorarea situației și în zona CSI, și implicit și pentru Republica Moldova”, este de părere Alexandru Fala.

Autorul consideră că în cazul aprofundării crizei, pe termen scurt, se poate reacționa prin ajustări bugetare. Reducerea fluxurilor financiare externe determină reducerea încasărilor bugetare, context în care este necesară ajustarea finanțelor publice.

Expertul propune şi o serie de recomandări, cum ar fi: ameliorarea mediului de afaceri prin combaterea corupției și reforma justiției, asigurarea funcționării unui mediu concurențial, facilitarea procedurilor conexe tranzacțiilor transfrontaliere, educarea forței de muncă cu un nivel sporit de calificare; optimizarea sectorului public pentru a scădea presiunile asupra bugetului, ce ar permite o direcționare mai bună a banilor publici, precum și ar asigura un nivel mai înalt al serviciilor publice prestate.

Mai multe recomandări pot fi găsite în cea de-a 47-a ediţie a Buletinului de politică externă:

http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=358&id=3979&t=/PUBLICATII-PERIODICE/Buletin-de-politica-externa/Imunitatea-Republicii-Moldova-in-conditiile-epidemiei-economice-din-UE

Pentru (dez)abonare la buletin, expediaţi un mesaj la diana.lungu@viitorul.org

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.