Nume
Parola
Vizualizări: 3548
Moldova: Curtea Europeană pentru Drepturile Omului reconfirmă dreptul persoanelor LGBT la libera întrunire
Londra, 15 Iunie 2012 — La 12 iunie Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (în continuare – Curtea) a hotărât că interzicerea demonstraţiei gay-lor, lesbienilor, bisexualilor şi persoanelor transgender (LGBT) din mai 2005 a constituit încălcarea Convenţiei Europene pentru Protecția Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale (CEDO).

Amnesty International salută decizia Curţii. Dreptul la libera întrunire şi libera exprimare nu poate fi restricţionat doar din cauza ca unele părţi ale societăţii ar putea fi şocate sau insultate de mesajele celor care îşi exercită aceste drepturi.

Refuzul autorităţilor de la Chişinău în mai 2005 de a permite demonstraţia organizată de către GENDERDOC-M, o organizaţie LGBT din RM, a încălcat dreptul la întruniri şi la asociere, precum şi dreptul de a nu fi discriminat. Republica Moldova trebuie să achite organizaţiei GENDERDOC-M 11 000 de euro în decurs de trei luni.

La 7 aprilie 2005 GENDERDOC-M a solicitat autorizaţia Consiliului Municipal Chişinău pentru desfășurarea unei demonstraţii paşnice în faţa Parlamentului pentru 27 mai 2005 cu scopul de a încuraja adoptarea legislaţiei pentru protecţia minorităţilor sexuale împotriva discriminării. Însă, Consiliul Municipal şi Primăria Chişinăului au respins solicitarea organizaţiei pe motiv că demonstraţia ar fi fost „neîntemeiată”, ţinând cont de faptul că o lege cu privire la protejarea minorităţilor fusese deja adoptată.

Amnesty International a documentat în repetate rânduri încălcarea dreptului la libera întrunire a persoanelor LGBT din R. Moldova. În aprilie 2010 Curtea de Apel Chişinău a interzis marşul pentru egalitate organizat de către activiştii pentru drepturile LGBT din cauza „îngrijorărilor ce ţin de securitate şi moralitate publică”. Autorităţile din municipiul Chişinău au cerut Curţii de Apel să interzică marşul respectiv ca răspuns la multiplele cereri din partea grupurilor religioase şi altor grupuri anti-LGBT. O contra-demonstraţie a fost organizată de către aceste organizaţii în aceeaşi zi.

Hotărârea din 12 iunie împotriva R. Moldova este în particular importantă pe fundalul unor proiecte de legi discriminatorii discutate sau adoptate în nişte ţări europene, fie la nivelul naţional fie cel local, acestea având ca scop „prevenirea propagării homosexualităţii”.

Asemenea iniţiative au fost condamnate de către câteva instituţii europene, inclusiv Parlamentul European şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. De exemplu, la 24 aprilie Parlamentul European a aprobat o rezoluţie care condamnă legile propuse sau adoptate în R. Moldova, Ucraina, Rusia, Lituania, Letonia şi Ungaria. De asemenea, Parlamentul European şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de “evoluţiile care restricţionează libertatea de exprimare şi a întrunirilor în baza neînţelegerii homosexualităţii şi a transgenderismului”.

Amnesty International îndeamnă toate ţările europene să asigure drepturile persoanelor LGBT la libera exprimare şi libera întrunire fără discriminare, iar instituţiile UE să continue susţinerea drepturilor persoanelor LGBT în politicile lor interne şi externe.

Informaţii suplimentare

Amnesty International susţine drepturile persoanelor LGBT la libera exprimare şi libera întrunire timp de mai mulţi ani, în special în cazurile în care persoanele LGBT sunt discriminate în exercitarea drepturilor lor.

Recent, Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea faţă de proiectele de legi discutate sau adoptate în câteva ţări europene care au ca scop „prevenirea promovării homosexualităţii”. De exemplu, Amnesty International a condamnat deciziile consiliilor locale din R. Moldova adoptate în acest scop. Amnesty International de asemenea regretă că legea Nediscriminare adoptată în R. Moldova în mai 2012 eşuează să-i protejeze în mod adecvat pe oameni de discriminare pe motivele orientării sexuale şi identităţii gender. Conform noii legi, în timp ce discriminarea pe motive de rasă, origine etnică, credinţă sau convingere şi dizabilitate este interzisă în mod general în toate sferele vieţii, discriminarea pe motiv de orientarea sexuală este interzisă în mod expres numai în domeniul angajării în câmpul muncii (articol 7(1)).

Amnesty International monitorizează marşurile Pride care ar putea fi soldate cu violenţe, trimiţând echipele de observatori în ţările în cauză. Anul acesta delegaţia Amnesty International alcătuită din patruzeci activişti a vizitat Pride-ul Baltic din Letonia, care la moment reprezintă cel mai reuşit şi paşnic eveniment similar în ţările Baltice. De asemenea, organizaţia a monitorizat Pride-ul Split din 9 iunie 2012.

SFÂRŞIT/

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Amnesty International Moldova: Tel. +373 22 83 58 08 Ext. 11; email: media@amnesty.md www.amnesty.md

[ENGLISH] http://t.co/npWwkYXw
[РУССКИЙ] http://t.co/r21JrnBK