Nume
Parola
Vizualizări: 3108
Curtea Constitutionala a adoptat o hotarire in sustinerea sesizarii depuse de avocatul parlamentar A.Grigoriu
Chişinău, 10 Aprilie 2012 — Angajatii nu vor mai plati pentru prima zi de boala. O hotarire in acest sens a fost adoptata astazi, 10 aprilie, de Curtea Constitutionala. Este pentru prima data in ultimii 3 ani cind magistratii Curtii au adoptat o hotarire in sustinerea unei sesizari avansate de avocatii parlamentari.
Verdictul a fost pronuntat pe marginea sesizarii depuse anterior la Curtea Constitutionala de catre avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu privind constitutionalitatea unor amendamente operate la Legea privind indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
Ombudsmanul a contestat legalitatea modificarilor efectuate in legea nominalizata argumentind ca „punerea in sarcina angajatului si a angajatorului a unei parti din indemnizatia pentru incapacitatea temporara de munca, precum si diminuarea cuantumului indemnizatiei, incalca dreptul la protectie sociala, dreptul la proprietate”.
Potrivit avocatului parlamentar, prin introducerea modificarilor in Legea privind indemnizatiile pentru incapacitatea temporara de munca, in iulie 2011 si, respectiv, la ianuarie 2012, au fost incalcate prevederile articolelor 1 alin. (3), 15, 16, 18, 46, 54, precum si cu articolul 126 alin. (2) lit. g) din Constitutie.
Examinind sesizarea avocatului parlamentar, Curtea Constitutionala a apreciat drept contrara Constitutiei norma care stabileste ca prima zi calendaristica de incapacitate temporara de munca se suporta din contul persoanei asigurate. Magistratii Curtii Constitutionale au conchis ca „abrogarea acordarii prestatiilor pentru cazurile de boala in prima zi de incapacitate de munca aduce atingere substantei dreptului angajatilor la securitatea materiala adecvata pentru perioada incapacitatii de munca”. Astfel, judecatorii Curtii Constitutionale au stabilit ca articolul 4 alin. (2) lit. a) se afla in conflict cu articolul 47 din Constitutie.
In celelalte aspecte mentionate de avocatul parlamentar in sesizare, normele contestate au fost recunoscute constitutionale. Hotarirea Curtii Constitutionale este definitiva, nu poate fi supusa nici unei cai de atac si a intrat in vigoare la data adoptari.
Potrivit afirmatiilor avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu, a fost destul de dificil de argumentat sesizarea in cauza, in sustinerea acesteia fiind invocate inclusiv practici ale comunitatii europene. Avocatii parlamentari saluta reformele democratice realizate in Republica Moldova, dar indeamna autoritatile ca in procesul acestor transformari sa nu fie lezate drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, a declarat ombudsmanul.