Nume
Parola
Vizualizări: 4601
Ministerul Apărării are nevoie de 11 bugete anuale pentru a-şi îndeplini misiunea de protejare a spaţiului aerian autohton
28 Martie 2012 — Potrivit noii Legi privind frontiera de stat, Ministerul Apărării are misiunea de a asigura paza transfrontalieră de stat în spaţiul aerian. Pentru aceasta, e nevoie de mijloace de interceptare, de care la acest moment armata naţională nu dispune. Estimativ, ar fi nevoie de 8 avioane şi 8 elicoptere de luptă, costul cărora se cifrează la 240 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 11 bugete anuale ale Ministerului Apărării, constată expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, în cea de-a 42-a ediţie a Buletinului de Politică Externă. Acest număr poartă genericul de „Are Republica Moldova nevoie de avioane şi elicoptere de luptă pentru asigurarea pazei frontierei de stat în spaţiul aerian?”.

Expertul IDIS recomandă autorităţilor să nu renunţe la modernizarea armatei naţionale. Deşi investiţiile necesare vor împovăra bugetul de stat, problema securităţii nu poate fi tratată cu superficialitate. Or, din 2005 şi până în prezent au fost înregistrate 269 de cazuri de utilizare neautorizată a spaţiului aerian al Republicii Moldova, inclusiv de către aeronave militare. Veaceslav Berbeca: „Orice zbor neautorizat poate provoca catastrofe aviatice, fiindcă oricărei aeronave, înainte de a decola, survola sau ateriza, îi este atribuită un anumit coridor aerian care poate să se intersecteze cu traseul unei anumite aeronave care nu are autorizaţie de zbor”.

Totodată, existenţa unui număr mare de zboruri neautorizate este un indicator al existenţei unei zone de instabilitate. Această situaţie poate să tensioneze relaţiile cu vecinii, care sunt nevoiţi să ia măsuri suplimentare de securitate la frontiera cu Republica Moldova.

O soluţie de compromis ar fi dotarea graduală a forţelor aeriene cu tehnica necesară de interceptare. Asta pentru a reduce din costurile financiare şi sociale ale modernizării Ministerului Apărării. O altă temerire nejustificată, care a fost enunţată, a fost că procurarea avioanelor şi elicopterelor de luptă va fi percepută negativ de regimul separatist de la Tiraspol. „Aceasta nu corespunde adevărului şi a renunţa din start la sporirea securităţii statului, invocând problema transnistreană, este absurd”, susţine politologul Veaceslav Berbeca.

După vânzarea celor 21 de MIG-uri în 1997, în dotarea Armatei Naţionale au rămas doar 6 de astfel de aeronave. Faptul că cele şase avioane de vânătoare nu au zburat din 1997 şi au devenit, între timp, fier uzat, nu a contribuit în niciun fel pozitiv asupra soluţionării diferendului transnistrean.

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

Descărcaţi aici cea de-a 42-a ediţie a Buletinului de politică externă:

http://www.viitorul.org/public/3767/ro/Policy%20Statewatch42_ro.pdf

Pentru abonare la buletin, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org