Nume
Parola
Vizualizări: 5103
Misiune în domeniul sănătăţii mintale a OMS în Moldova
Chişinău, 10 Noiembrie 2011 — Persoanele cu probleme de sănătate mintală trebuie să beneficieze de asistenţă specializată mobilă la domiciliu acordată de serviciile comunitare; autorităţile trebuie să asigure paturi psihiatrice în spitalele generale, iar serviciile de sănătate mintală trebuie integrate în medicina primară – acestea sunt principalele recomandări formulate de experţi ai oficiului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în cadrul unei misiunii realizate la Chişinău.

Misiunea experţilor OMS în R. Moldova a avut loc între 6 şi 9 noiembrie.

Reprezentanţii oficiului regional al OMS Matt Muijen şi Elena Shevkun s-au aflat în Moldova cu prilejul elaborării proiectelor „Strategiei Naţionale a Serviciilor de Sănătate Mintală la nivel de comunitate pentru perioada 2012-2021”; „Programului Naţional privind Sănătatea Mintală pentru perioada 2012-2016”; Regulamentului-tip pentru Centrele Comunitare de Sănătate Mintală ca instituţie medico-socială, standardele de calitate ale acestora.

Experţii au evaluat aceste documente în cadrul unui atelier (8-9 noiembrie) la care au participat reprezentanţi ai ministerului Sănătăţii, ai comunităţii academice şi profesioniste din domeniul sănătăţii mintale din Moldova.

În opinia experţilor OMS, proiectul „Strategiei Naţională a Serviciilor de Sănătate Mintală la nivel de comunitate pentru perioada 2012-2021” este un document, practic, finalizat, raţional şi logic, care merită să fie aprobat de autorităţile moldoveneşti.

În cadrul misiunii la Chişinău, experţii OMS au avut întrevederi şi discuţii cu responsabili de la ministerul Sănătăţii, Comitetului coordonator în sănătate mintală, cu experţi în domeniu. Experţii OMS au vizitat Centrul Naţional de Sănătate Mintală, deschis în primăvara acestui an la Chişinău. Discuţiile s-au axat pe marginea situaţiei şi reformelor în domeniul sănătăţii mintale.

Misiunea OMS a fost efectuată la Chişinău în cadrul proiectului moldo-elveţian „Dezvoltarea sistemei serviciilor comunitare de Sănătate Mintală în Moldova”, susţinut de Agenţia de Cooperare, Dezvoltare a Elveţiei în Moldova, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ministerul Sănătăţii al R. Moldova. Asociaţia SOMATO este organizaţia implementatoare a proiectului.

Proiectul „Strategia Naţională a Serviciilor de Sănătate Mintală la nivel de comunitate pentru perioada 2012-2021”, precum şi planul de realizare a acesteia au fost definitivate de experţi naţionali la în a doua jumătate a lunii octombrie a.c.


# # #