Nume
Parola
Vizualizări: 6009
Cinci şcoli din Republica Moldova au participat în Sarajevo la evenimentul de lansare a proiectului educaţional aces, ediţia 2011-2012
Chişinău, 28 Septembrie 2011 — Peste 200 de elevi şi profesori din 15 ţări ale Europei Centrale s-au întâlnit săptămâna aceasta în Sarajevo pentru a participa la evenimentul de lansare a ediţiei a cincea a programului aces - Academia şcolilor din Europa Centrală. În anul şcolar 2011-2012, 5 şcoli din Moldova vor avea un partener de proiect din străinătate.

Şcollie din republica noastră au ales să dezvolte proiecte în parteneriat cu şcoli din regiune iar tematica dată: “Să construim punţi de legătură în societate - fii voluntar în comunitatea ta!” le-a dat elevilor libertatea de a alege atât proiecte de voluntariat pentru protecţia mediului înconjurător, cât şi proiecte de voluntariat care vizează lupta împotriva discriminării. În ediţia actuală aces din partea Republicii Moldova vor participa următoarele instituţii :

1) Liceul Teoretic “Spiru Haret”, Chişinău, „Don’t forget to fly” ;
2) Şcoala de Arte din Grătieşti, Chişinău, “From heart to heart”;
3) Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Edineţ, „Let’s change our perspectives as being volunteers” ;
4) Liceul Teoretic “Gheorghe Asachi”, Chişinău, “Snow white and 7 volunteers”;
5) Liceul Teoretic din Măgdăceşti, Criuleni, „Youth volunteering through SRA: solidarity, responsability and activism”.

Startul pentru ediţia 2011-2012 a proiectului aces s-a dat în luna februarie anul acesta, când şcolile şi liceele au fost invitate să se înscrie în competiţie cu propuneri de proiecte, dezvoltate în cooperare cu şcoli partenere din străinătate. Din 299 de şcoli europene care au răspuns iniţiativei de a aplica cu proiecte, au fost selectate 103, dintre care 5 şcoli sunt din Moldova. Un comitet de selecţie internaţional a selectat cele mai bune 45 proiecte dezvoltate în parteneriate şcolare şi le-a premiat cu o bursă aces. Pe parcursul etapei de implementare, au loc întâlniri internaţionale între delegaţii ale şcolilor partenere, în cadrul cărora participanţii primesc sprijin suplimentar pentru dezvoltarea proiectelor.

Voluntariatul: noi informaţii, noi abordări.
În cadrul evenimentului de lansare a programului aces din Sarajevo membrii echipelor de proiect au avut ocazia să se întâlnească, să se familiarireze cu partenerii de proiect şi cu tematica aleasă şi să discute asupra evoluţiei ulterioare a proiectului. În cadrul workshop-urilor pe tema voluntariatului şi a managementului de proiect, ţinute de către experţi din toată Europa, participanţii au învăţat cum să-şi implementeze proiectele şcolare bi- sau trilaterale. Participanţii au primit o serie de informaţii despre tot ceea ce înseamnă voluntariatul: au aflat mai multe despre abilităţile şi competenţele de care au nevoie ca voluntari cât şi despre oportunităţile de învăţare pe care ţi le oferă această activitate. Petrecerea din ultima seară a fost pentru toţi o ocazie să sărbătorească noile prietenii legate şi a reprezentat startul oficial al implementării proiectelor şcolare.

Reţeaua de şcoli aces a fost creată în 2006 de către Fundaţia ERSTE. Iniţiativa este coordonată de către organizaţiile non-profit Interkulturelles Zentrum şi VČELÍ DOM şi este sprijinită de către Ministerele Educaţiei din cele 15 ţări participante. Obiectivul aces este să activeze şi să stimuleze dialogul intercultural şi cooperarea dintre tineri şi să creeze o reţea continuă de cunoştinţe comune, învăţare reciprocă şi inovaţie.

Persoana de contact:

Fundaţia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Andreea Gurau, tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Tudor Stefan, Coordonator PR in Moldova, tustefan@gmail.com, mob. 069143488

Fundaţia ERSTE:
În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste oesterreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii Austriacă. În prezent, Fundaţia ERSTE deţine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundaţia investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud- Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a 3 programe : Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.erstestiftung.org.

Interkulturelles Zentrum:
Interkulturelles Zentrum (IZ) este o organizaţie independentă non–profit cu sediul în Viena, Austria. Din anul 1987, IZ sprijină parteneriatele internaţionale între şcoli, cooperarea internaţională în domeniul educaţiei, activităţile desfăşurate de tineri la nivel internaţional, precum şi educaţia interculturală şi managementul diversităţii în Austria şi în străinătate. Proiecte importante precum aces sau YouthNET promovează dialogul intercultural dintre ţările din Uniunea Europeană şi ţările din estul şi sud–estul Europei. Din ianuarie 2007, Interkulturelles Zentrum a devenit Agenţia Naţională pentru programul Uniunii Europene “Tineret în acţiune”. În prezent 21 de persoane lucrează pentru IZ, fiind sprijinite de un comitet executiv şi un board de conducere onorific. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi: www.iz.or.at

VČELÍ DOM:
VČELÍ DOM este o asociaţie non–profit înfiinţată în mai 2009 la Bratislava, care dezvoltă idei şi iniţiative care ajută societatea să facă faţă provocărilor unei Europe noi şi unite. Asociaţia joacă un rol activ în descoperirea resurselor existente şi crearea unora noi care să poată stimula viaţa culturală şi socială din Slovacia, dar şi în alte ţări, în special din centrul şi sud–estul Europei. VČELÍ DOM are ca scop dezvoltarea de strategii, crearea de platforme şi reţele şi sprijinirea, promovarea şi organizarea de proiecte pentru binele public în Slovacia şi în străinătate. Întărirea societăţii civile şi dialogul în interiorul Europei este un obiectiv important al asociaţiei VČELÍ DOM. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.vcelidom.sk.