Nume
Parola
Vizualizări: 5636
Acţiunile ostile de preluare a proprietăţii în Republica Moldova, deşi alarmante, nu reprezintă un risc major pentru populaţie
21 Septembrie 2011 — Seria de conflicte economice care a bulversat recent opinia publică din Republica Moldova poate fi catalogată drept încercare de preluare ostilă a proprietăţii, este de părere expertul IDIS Alexandru Fala în studiul său „În prizonieratul luptelor economice de culise”. Lucrarea a fost prezentată la 21 septembrie 2011 la IDIS „Viitorul” şi este inclusă în Raportul de prevenire a crizelor, produs cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (NED).

Scandalul cu demiterea directorului de la S.A. „Franzeluţa” a fost un prim eveniment, continuând cu strania situaţie de lipsă a rezervelor de zahăr la S.A. ”Bucuria” şi culminând cu atacurile, fie raider, fie escrocherie, asupra instituţiilor financiare.

În cazul S.A. „Franzeluţa”, economistul Alexandru Fala susţine că „încercarea, până la urmă nereuşită, de menţinere a unei anumite persoane în calitate de director poate fi legată ipotetic de intenţia terţilor de a avea anumite pârghii pentru influenţarea activităţii companiei”.

Mai ieşită din comun este anunţarea spontană a lipsei stocurilor de zahăr la societatea pe acţiuni „Bucuria”: „Această situaţie lasă largi spaţii pentru speculaţii. Ipoteza privind acţiunile de rea-credinţă a unor persoane din interiorul companiei, ceea ce ar putea fi tratat ca un prim pas într-o achiziţie raider, are tot dreptul la existenţă”, consideră economistul. În cazul reducerii stocului de zahăr, se recurge la suplinirea acestuia. Chiar şi dacă sunt dificultăţi cu suplinirea, epuizarea stocului nu se produce instantaneu. Din câte se cunoaşte, pentru companie nu ar fi trebuit să existe probleme legate de aprovizionarea cu zahăr. Pe piaţă nu se atestă deficit şi nici restricţii suplimentare la importul de zahăr nu au fost introduse, explică Alexandru Fala de la IDIS „Viitorul”.

Cert este că în cazul instituţiilor financiare atacate, toate aceste evenimente au fost posibile din cauza calităţii îndoielnice a actului judiciar în Republica Moldova. Astfel, luarea unor decizii în baza „intimei convingeri” a judecătorilor, în lipsa actelor originale, trezeşte cel puţin dubii asupra imparţialităţii respectivelor hotărâri. Fără promovarea urgentă a reformelor în sistemul judiciar, Republica Moldova va pierde şi mai multe puncte în clasamentul atractivităţii sale pentru investitorii străini, nemaivorbind de cei locali.

Totuşi, cea mai mare parte a populaţiei nu va fi afectată de aceste tentative de preluare a acţiunilor. Asta deoarece proprietarii băncilor sunt cei mai interesaţi în buna funcţionare a instituţiilor lor. Mai mult, în cazul majorităţii băncilor atacate, nu se vor produce schimbări în managementul acestora, luând în consideraţie că există acţionari mai vechi care deţin pachete impunătoare de acţiuni.

Însă, concentrarea celor mai importante companii sau chiar a unor sectoare economice întregi în mâinile unui grup restrâns de persoane reprezintă riscuri certe pentru dezvoltarea ulterioară a ţării, subliniază Alexandru Fala: „Putem asista la tergiversarea sau la realizarea denaturată a reformelor, în special pe domeniul justiţiei şi instituţiilor publice şi la promovarea falsei lupte împotriva corupţiei”. Or, asta ar duce la compromiterea parcursului european al Republicii Moldova.