Nume
Parola
Vizualizări: 1891
Experiență germană în domeniul învăţământului profesional dual
Chisinau, 23 Iunie 2011 — În perioada 19 – 23 iunie 2011, o delegaţie oficială din Moldova efectuează o vizită de lucru în Germania, cu scopul de a studia experienţa germană în domeniul organizării învăţământului profesional dual.
Manifestarea este organizată de Camera de Comerț și Industrie a Moldovei, din componența delegației făcând parte ministrul Educaţiei al RM, Mihail Şleahtiţchi, preşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Chiril Lucinschi, preşedintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, vicepreşedintele CCI, Vladimir Didilica.

Potrivit șefei Centrului de Formare Continuă al CCI, Victoria Cotici, pe 20 iunie curent, delegaţia din Moldova a avut întrevederi de lucru cu reprezentanţii Camerei Meşteşugarilor din Koblenz, participând la masa rotundă cu genericul „Instruirea profesională – concepte şi experienţe”, după care s-a familiarizat cu activitatea centrelor de instruire profesională, construcţii, metalurgic şi de competenţe ale Camerei Meşteşugarilor din Koblenz, unde sunt pregătiți specialiști calificați în domeniile respective.

Pe 21 iunie, în Bonn, membrii delegației au avut o întrevedere la Institutul Federal de Pregătire Profesională, iar a doua zi au vizitat Centrul de instruire profesională din Magdeburg în domeniul construcţiilor, având discuţii cu comitetul de conducere al acestuia referitor la formarea instruirilor iniţiale profesionale în funcţie de domeniu.
Tot de 22 iunie a avut loc o întrevedere la Camera de Industrie şi Comerţ din Magdeburg (CIC), în cadrul căreia s-a abordat rolul, funcţiile CIC în procesul și dezvoltarea pregătirii profesionale și continue a cadrelor.
Programul deplasării de lucru în Germania a mai inclus o vizită la Centrul UNEVOC Magdeburg şi Universitatea Otto-von-Guericke din Magdeburg.

Menționăm că, în calitate de reprezentant al mediului de afaceri și conform Legii cu privire la Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova din 13.05.1999, una din funcţiile de bază ale Camerei este instruirea profesională a membrilor ei.
”Deoarece piața forței de muncă duce lipsa muncitorilor calificați, iar sistemul de învățământ profesional nu mai răspunde necesităților sectorului real al economiei, Camera de Comerţ şi Industrie a decis să se implice și să vină cu soluții în vederea îmbunătățirii situației. Pe parcursul ultimilor ani CCI a derulat mai multe proiecte și a studiat minuţios experienţa mai multor state, în special pe cea a Germaniei, vizavi de formarea cadrelor pentru economie. Sistemul dual german, ce prevede implicarea activă a Camerelor de Comerț și a agenților economici, alături de școlile profesionale, în procesul de instruire este implementat cu succes în multe ţări europene: Elveţia, Austria, Olanda, Croaţia, Cehia, Franţa, Portugalia, Finlanda etc”, a precizat Victoria Cotici.
La momentul actual, CCI a Moldovei, cu susținerea partenerilor germani, implementează circa 10 proiecte în domeniul instruirii.
www.chamber.md