Nume
Parola
Vizualizări: 2156
RM a fost acceptată în Consorţiul EUREM, fiind prima ţară din afara UE ce desfăşoară acest program
Chisinau, 29 Aprilie 2011 — În perioada 28-29 aprilie 2011, la Madrid, Spania, a avut loc a VII-a şedinţă a Comitetului de conducere EUREM “Manager Energetic European”, în rezultatul căreia, astăzi, a fost luată decizia referitor la extinderea Consorţiului EUREM în afara Uniunii Europene. Moldova a fost acceptată în Consorţiul EUREM, fiind prima ţară din afara Uniunii Europene ce desfăşoară acest program.
La Madrid, ţara noastră a fost reprezentată de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei. Potrivit şefei Centrului de Formare Continuă al CCI, Victoria Cotici, care a participat la manifestare, unul dintre punctele principale ale agendei şedinţei a fost prezentarea statelor ce vor să adere la Consorţiul EUREM. Reprezentanţii fiecărei ţări – Moldova, Ungaria, Egipt, China, Olanda, Turcia, Maroc etc – au expus informaţii referitor la necesitatea, interesul şi posibilitatea implementării programului EUREM.
Ulterior, membrii Comitetului de conducere au decis ca Moldova să fie acceptată pentru a adera la Consorţiu.
Menţionăm că, în Moldova, programul EUREM a fost lansat pe 4 aprilie 2011. El este realizat de Camera de Comerţ şi Industrie a RM, cu susţinerea Ministerului Economiei, fiind finanţat de Guvernul Germaniei, prin intermediul Agenţiei de Colaborare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi Comitetului de Est al Economiei Germane (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft). În cadrul ceremoniei oficiale de lansare a proiectului, Ministerul Economiei, CCI a RM, GIZ şi Comitetul de Est al Economiei Germane au semnat un memorandum de colaborare.
Proiectul constituie o premieră pentru Republica Moldova, ţara noastră alăturându-se altor 12 state membre ale UE, în care se desfăşoară acest program.
Programul EUREM are drept obiectiv principal instruirea unui grup de specialişti conform standardelor europene, care, la rândul lor, vor pregăti viitorii manageri în domeniul eficienţei energetice, surselor de energie alternativă şi regenerabilă.
Proiectul se va desfăşura în perioada 2011 – 2014. În cadrul primei etape, sunt instruiţi un grup de 14 specialişti, care vor deveni formatori EUREM în Republica Moldova. Printre aceştia se numără specialişti de la diferite companii autohtone, reprezentanţi ai sectorului public, precum şi liber profesionişti. Managerii vor dispune de pregătirea teoretică şi practică necesară desfăşurării activităţii de elaborare, planificare, implementare şi gestionare a proiectelor de sporire a randamentului resurselor energetice, atât în sectorul public, cât şi privat. Instruirea prevede şi un stagiu practic în Germania.
În cadrul celei de a II-a etape, cei 14 formatori îşi vor împărtăşi experienţa cu grupele următoare de participanţi.
www.chamber.md