Nume
Parola
Vizualizări: 3405
Birocratizarea şi transparenţa redusă fac dificil accesul producătorilor agricoli la subvenţiile acordate de stat
24 Martie 2011 — Producătorii şi exportatorii agricoli se confruntă în continuare cu bariere la accesarea subvenţiilor acordate de stat, aceştia exprimându-şi frontal nemulţumirea. Pe lângă mărimea fondului de subvenţionare, departe de a fi cea aşteptată, tot mai multe voci invocă birocratizarea excesivă şi transparenţa parţială.

Astfel, regulamentul privind modul de utilizare a mijloacelor fondului pentru subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2010 a fost aprobat cu o întârziere de aproape trei luni, fără a informa preventiv fermierii. Această tergiversare, alături de condiţiile stufoase, a dus la diminuarea drastică a numărului de solicitanţi. Printre criteriile care au dat bătăi de cap producătorilor au fost: prezentarea unui plan de afaceri pe cel puţin trei ani, apartenenţa în mod obligatoriu la o asociaţie de profil. În special, solicitarea unui contract pentru servicii de consultanţă cu o organizaţie din domeniu trezeşte semne de întrebare şi lasă teren liber pentru corupţie.

Pentru a oferi acces tuturor fermierilor la ajutoarele oferite de stat, e nevoie de a elimina neîntârziat aceste condiţii discriminatorii şi neargumentate. Totodată, Regulamentul trebuie simplificat şi scris pe înţelesul beneficiarilor. De asemenea, e nevoie de a investi în creşterea profesională a funcţionarilor de la recent creata Agenţie de intervenţie şi plăţi în agricultură (AIPA). Altfel, subvenţiile vor rămân în continuare monopolizate de companiile mari şi nu vor ajunge acolo unde e disperată nevoie de ele.

Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Sistemul de subvenţionare în agricultură administrat de Agenţia de intervenţie şi plăţi în agricultură”, prezentat azi, 24 martie 2011, la IDIS „Viitorul”

„Salutăm faptul că în sfârşit au demarat mult aşteptatele reforme în agricultură, însă nu ne explicăm viteza de melc, pe alocuri desincronizată. Astfel, deşi Agenţia de intervenţie şi plăţi în agricultură a fost creată la începutul anului 2010, instituţia şi-a început parţial activitatea doar spre sfârşitul anului. Mai mult ca atât, pe parcursul anului trecut solicitanţii de subvenţii au fost ignoraţi de autorităţi în multe cazuri, din motivul incapacităţii AIPA de acceptare a dosarelor pentru subvenţionare”, susţine directorul departamentului Economie de piaţă funcţională de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare nu şi-a atins obiectivul declarat, de a oferi acces mai mare gospodăriilor agricole mici şi mijlocii la sursele financiare destinate subvenţionării, constată autorul studiului, expertul economic asociat Ion Perju, ex-viceministru de ramură: „Condiţiile impuse în regulament, dimpotrivă, au limitat accesul micilor fermieri la subvenţii. Aceştia au asimilat doar o cincime din suma totală”.

Studiul IDIS recomandă Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare să elaboreze următorul regulament de subvenţionare până la finele anului şi să ţină cont de opinia fermierilor, asociaţiilor de profil şi experţilor non-guvernamentali. O altă sugestie este de a elimina condiţia de plafonare a sumei maximale a subvenţiei, ceea ce va permite sporirea investiţiilor în sectorul agroalimentar al ţării.