Nume
Parola
Vizualizări: 4230
Opriţi atacul asupra libertăţii de exprimare în Ungaria
Chişinău, 8 Februarie 2011 — Astăzi activiştii Amnesty International Moldova au ieşit în faţa Ambasadei Ungariei pentru a protesta împotriva presiunii impuse asupra Media ungare şi subminării libertăţii de exprimare. Participanţii au prezentat o scenetă teatralizată în care autorităţile împiedică jurnaliştii să-şi facă datoria; şi au colectat semnături pentru petiţia adresată către Prim Ministrul Ungariei şi Ambasadorul acreditat în RM cerând ca recenta legea cu privire la media să fie modificată. Totodată ei au aprins luminări ca simbol al speranţei că libertatea de exprimare totuşi va fi respectată în Ungaria.

Începând cu 1 ianuarie curent, în Ungaria a intrat în vigoare Legea nouă cu privire la Media şi Libertatea Presei care a provocat îngrijorarea Amnesty International. Organizaţia are certitudinea că controversata Lege poate îngrădi libertatea de exprimare şi insistă ca aceasta să fie modificată.

Legea cu privire la Media şi Libertatea Presei, adoptată de către Parlamentul ungar la finele anului trecut, poate submina valorile consacrate în Tratatele internaţionale la care Ungaria este parte. Amnesty International consideră că Legea conţine noţiuni vagi care pot impune cenzura şi autocenzura mijloacelor mass media în Ungaria. Aceste noţiuni sunt:

• „interesul public”
• „moralitatea generală”
• „securitatea naţională”
• „raportarea neechilibrată”

Nici una din aceste noţiuni nu este definită explicit în Lege, şi interpretarea lor este lăsată la discreţia Autorităţii Naţionale pentru Media şi Comunicaţii, independenţa politică a căreia este sub semnul întrebării – toţi cinci membri a organului regulator au fost desemnaţi de partidul dominant în Parlament fără consultări cu alte formaţiuni. Între timp, Autoritatea are dreptul de a amenda mijloacele mass media pentru încălcarea Legii sau de a lichida redacţii întregi.

„Noi am ieşit astăzi în faţa Ambasadei ungare pentru a exprima solidaritatea atât cu jurnaliştii, cât şi cu publicul larg în Ungaria”, a declarat Gheorghe Zugravu, Coordonator pe Campanii în cadrul Amnesty International Moldova. „Suntem îngrijoraţi de faptul că libertatea de exprimare este contestată în timp ce Ungaria este membru a Uniunii Europene de şapte ani şi la începutul anului 2011 şi-a asumat preşedinţia în cadrul acesteia ”.

Protestatarii au depus petiţia şi o scrisoare către Ambasadorul Republicii Ungaria în Moldova în care l-au îndemnat să întreprindă tot ce este posibil pentru a comunica îngrijorarea Amnesty International Guvernului său.

Anterior protestele similare organizate de Amnesty International au avut loc în Ungaria şi Austria. Ultima demonstraţie a avut loc cu două săptămâni în urmă la Budapesta.

SFÂRŞIT/

Document Public

Adresa reprezentanţei Amnesty International în Republica Moldova: Chişinău, MD-2010, c/p 209. Tel. +373 22 83 58 08, tel./fax +373 22 22 99 66. Email: info@amnesty.md Web: www.amnesty.md