Nume
Parola
Vizualizări: 3693
Lansarea cărţii „EFORTURI ALE PATRONILOR AGRICOLI din Moldova în combaterea muncii copilului: CRONICĂ UMANĂ”, cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului 2010
Chişinău, 11 Iunie 2010 — Cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului 2010, marcată la 12 iunie, patronii agricoli din Moldova au prezentat, în faţa partenerilor sociali şi mass-media, iniţiativele şi experienţa lor de prevenire şi combatere a muncii copilului în agricultură şi industria alimentară şi şi-au confirmat angajamentul de a promova în continuare Codul de conduită pentru patroni privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului.

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) din Moldova prezentat, în ajunul Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului, pe care o marchează prin acţiuni de informare şi sensibilizare, începând cu anul 2005, o cronică umană a activităţilor sale, adunate în cartea „Eforturi ale patronilor agricoli din Moldova în combaterea muncii copilului”.

Conferinţa Naţională a fost organizată de FNPAIA în ziua deschiderii Cupei Mondiale la Fotbal în Africa de Sud şi se înscrie în mesajul din acest an al Zilei Mondiale împotriva Muncii Copilului, care îndeamnă ţările „să arate cartonaş roşu muncii copilului” şi să elimine această practică în care sunt implicaţi, la nivel global, un număr alarmant de mare de copii – 215 milioane, potrivit raportului Organizaţiei Internaţionale a Muncii, prezentat în mai 2010.

Evenimentul de la Chişinău a reunit conducători de întreprinderi implicaţi în iniţiativa FNPAIA, reprezentanţii Asociaţiilor patronale regionale FNPAIA, membri ai echipei de monitorizare care a urmărit, în 2008 şi 2009, modul în care este respectat Codul de conduită pentru patroni, precum şi reprezentanţi ai partenerilor sociali: patronate, sindicate, Guvern.

Partenerii sociali în combaterea muncii copilului în Moldova au fost reprezentaţi la eveniment de Leonid Cerescu, Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova; Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei; Vasile Bumacov, Viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare; Ala Lipciu, Coordonator Naţional al Organizaţiei Internaţionale a Muncii; Victor Ţurcanu, şeful Direcţiei monitorizarea aplicării legislaţiei muncii şi normelor de protecţie a muncii în cadrul Inspecţiei Muncii.

Cu ocazia Conferinţei Naţionale consacrate combaterii muncii copilului, Preşedintele FNPAIA, Alexandru Slusari, a menţionat că Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară va continua să monitorizeze aplicarea Codului de conduită pentru patroni privind eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului, adoptat de cele 15 asociaţii-membre ale Federaţiei, în decembrie 2007. „Munca copilului, de fapt, afectează atât copiii implicaţi în munci grele şi periculoase, cât şi dezvoltarea întreprinderilor”, a afirmat Alexandru Slusari.

Conferinţa Naţională a pus în prim-planul discuţiilor „Foaia de parcurs pentru eliminarea celor mai grave forme ale muncii copilului până în anul 2016”, documentul final al Conferinţei Mondiale de la Haga, la care au fost reprezentate şi patronatele din Republica Moldova.

În cadrul acţiunii de la Chişinău au avut, de asemenea, intervenţii şi câţiva conducători de întreprinderi agricole: Tatiana Pavliuc, („Plaiul Bîrlădean”, s. Bîrlădeni, Ocniţa); Petru Mihov, („Terra Vitis” s. Burlacu, Cahul).

Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară a lansat, în 2005, proiectul FNPAIA „Combaterea muncii copiilor în sectorul agricol al Moldovei”, realizat cu sprijinul Biroului Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru Activităţi cu Organizaţiile Patronale (ILO-ACT/EMP) şi implementat cu susţinerea Guvernului Norvegiei.

FNPAIA
bd. Ştefan cel Mare 162, b. 1309-1310 Chişinău
MD 2004, Republica Moldova
Tel.: 21.00.85. Fax: 22.82.87
Web: http://www.fnpaia.org
E-mail: eganea@uap.md, munca.copilului.e.cartea@gmail.com