Nume
Parola
Vizualizări: 2461
Buletin IDIS: Autorităţile trebuie să negocieze insistent şi „la pachet” pe recunoaşterea proprietăţile sindicatelor moldoveneşti în Ucraina, alături de proprietăţile de stat
8 Iunie 2010 — În ciuda faptului că Acordul dintre Guvernul Ucrainei şi Guvernul Republicii Moldova cu privire la recunoaşterea reciprocă a drepturilor şi reglementarea relaţiilor de proprietate a fost semnat în iulie 1994, acest proces este departe de a fi finalizat. La acest moment, doar aproape jumătate din proprietatea moldovenească de pe teritoriul Ucrainei a fost recunoscută. De asemenea, persistă o problemă gravă care ţine de recunoaşterea titlurilor de proprietate ale sindicatelor moldovene din statul vecin. Asta fiindcă pe durata negocierilor, autorităţile ucrainene, intenţionat sau nu, au separat problema recunoaşterii proprietăţii de stat de cea a sindicatelor. Iată de ce autorităţile moldovene trebuie să se grăbească să soluţioneze această problemă, ajungând la un consens reciproc avantajos.

Acestea sunt principalele concluzii ale celei de-a patra ediţii ale Buletinului de politică externă, produs de IDIS „Viitorul”. Tema acestui număr poartă genericul „Relaţiile de proprietate dintre Republica Moldova şi Ucraina”. Analiza a fost scrisă de expertul politic Veaceslav Berbeca.

Buletinul de Politică Externă al Moldovei reprezintă o serie de analize succinte, scrise de experţii locali şi internaţionali, dedicate celor mai importante subiecte ce ţin de politica externă a Moldovei, schimbărilor majore din regiunea Mării Negre, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de consolidare a păcii din regiune. Buletinul are atât scopul de a crea o platformă comună de discuţii, cât şi de a crea o comunitate de experţi, comentatori, oficiali şi diplomaţi care sunt preocupaţi de perspectivele de integrare europeană a Moldovei. Totodată, acest produs îşi propune să ofere analiştilor şi diplomaţilor moldoveni o tribună veritabilă pentru dezbaterea celor mai interesante şi controversate opinii care ar putea ajuta Moldova să-şi găsească calea spre Uniunea Europeană. Buletinul apare cu sprijinul financiar al the National Endowment for Democracy (NED) şi este disponibil doar în limba engleză.

Pentru abonare, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org.

Descărcaţi aici cea de-a patra ediţie a Buletinului de politică externă.