Nume
Parola
Vizualizări: 2530
Probleme prioritare și recomandări de ameliorare a Indicatorilor Dezvoltării Umane în localitățile urbane și rurale din Regiunea de Dezvoltare Nord, tema unui seminar științific organizat la Bălți
Bălți, 9 Martie 2023 — Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și Laboratorul „Impact Ecologic și Reglementări de Mediu” al Institutului de Ecologie și Geografie (IEG) au desfășurat joi, 9 martie 2023, la Bălți, seminarul științific cu genericul „Probleme prioritare și recomandări de ameliorare a Indicatorilor Dezvoltării Umane în localitățile urbane și rurale din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”.

Seminarul științific a avut loc în incinta ADR Nord, inclusiv în format online, fiind organizat în baza cercetărilor științifice realizate în cadrul proiectului aplicativ „Evaluarea stabilității ecosistemelor urbane și rurale în scopul asigurării dezvoltării durabile”, Program de Stat (2020-2023). La eveniment au participat autorități publice locale și reprezentanți ai mediului academic din nordul țării.

În debutul seminarului științific, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a menționat că rezultatele cercetărilor efectuate vor contribui la identificarea soluțiilor optime pentru ameliorarea celor mai stringente provocări specifice Regiunii de Dezvoltare Nord, printre acestea numărându-se criza demografică și procentul scăzut de acoperire cu rețele de alimentare cu apă potabilă și canalizare.

În cadrul seminarului, cercetătorii științifici dr., conf. univ. Mihai Hachi; drd. Stela Leonti; dr. Vadim Cujbă; dr., conf. univ. Dorin Lozovanu; dr. Petru Bunduc; dr., conf. univ. Petru Bacal; dr., conf. univ. Vladimir Mogîldea; dr. Daniela Burduja, au prezentat cele mai importante rezultate ale cercetărilor științifice axate pe următoarele subiecte:

► Problemele geodemografice ale habitatelor urbane și rurale din Regiunea de Dezvoltare Nord: dimensiuni și recomandări de atenuare;
► Infrastructura și serviciile medicale din localitățile Regiunii de Dezvoltare Nord. Realități și perspective;
► Evoluția sistemului educațional în localitățile urbane și rurale din Regiunea de Dezvoltare Nord în contextul provocărilor și oportunităților actuale;
► Realizări, probleme și oportunități în dezvoltarea sistemelor publice de aprovizionare cu apă și sanitație din localitățile urbane și rurale ale Regiunii de Dezvoltare Nord.


La rândul său, Veronica Savin, specialistă monitorizare proiecte în cadrul ADR Nord, s-a referit la implementarea proiectelor de dezvoltare regională privind sectorul aprovizionare cu apă și canalizare în nordul țării. De exemplu, în anul 2022, în domeniul Aprovizionare cu apă și canalizare, ADR Nord a construit 165 km de apeduct, 4,7 km de canalizare, 12 turnuri și rezervoare de apă. Totodată, au fost începute lucrările de construcție-montaj a două stații de epurare și a fost elaborat un studiu de prefezabilitate. Activitățile au vizat municipiul Edineț, raioanele Soroca, Florești, Dondușeni, Ocnița, Glodeni, orașele Florești și Fălești.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord și Institutul de Ecologie și Geografie și-au început cooperarea în noiembrie 2013, odată cu semnarea unui Acord de colaborare în acest sens. În decembrie 2020, instituțiile și-au actualizat cooperarea prin încheierea unui nou Memorandum de colaborare, în scopul cooperării mediului academic și a reprezentanților instituțiilor publice de nivel regional în îmbunătățirea calității vieții și a factorilor de mediu în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova.

www.adrnord.md