Nume
Parola
Vizualizări: 3048
Femei lidere din Europa de Sud-Est și partenere/ri de dezvoltare alături de CALM la cea de-a zecea aniversare a Rețelei Femeilor!
16 Decembrie 2021 — În data de 10 decembrie 2021 s-a desfășurat Conferința regională „Promovarea liderismului femeilor și a egalității de gen în guvernarea locală: bune practici și lecții învățate din Moldova și din Europa de Sud-Est”. Evenimentul, organizat în contextul celei de-a X-a aniversări a Rețelei Femeilor din cadrul CALM (Congresul Autorităților Locale din Moldova), a reunit membrele rețelei CALM, reprezentanți și reprezentante ale administrației publice locale din Moldova și Europa de Sud-Est, ale Asociațiilor Autorităților Locale, ale Autorităților Centrale, membri NALAS, parteneri de dezvoltare, /, experți/te în domeniul egalității de gen din Republica Moldova, România, Serbia, Albania, Macedonia și alte țări din regiune.

Evenimentul regional a avut drept scop prezentarea rezultatelor obținute de Rețeaua Femeilor din cadrul CALM în cei zece ani de activitate, dar și de a oferi primarelor din Republica Moldova oportunitatea de a se familiariza cu experiența NALAS în promovarea practică a politicilor, strategiilor și bugetelor locale sensibile la gen.

Președinta CALM și a NALAS Tatiana Badan a menționat că „Eforturile consistente ale Rețelei din ultimii ani, remarcate la nivel național și internațional, au contribuit la o schimbare a percepțiilor și atitudinilor față de femeile cu funcții de conducere din Moldova. Timp de un deceniu, Rețeaua a obținut rezultate demne de remarcat prin creșterea numărului de femei care sunt la primul sau la cel de-al șaselea mandat de primare, prin consolidarea capacităților acestora, astfel contribuind la realizarea egalității de gen de facto și la emanciparea liderelor locale.”

Tatiana Badan a amintit că urmare a alegerilor locale repetate din noiembrie – decembrie 2021, 7 femei au fost alese în calitate de primare, astfel Rețeaua Femeilor constituie acum deja 199 primare, toate fiind membre ale Rețelei Femeilor din cadrul CALM. „Deși înregistrăm progrese, constatăm că mai avem mult de lucru. Femeile, deși reprezintă peste 52 la sută din populația țării, tot ele având procentual cea mai mare calificare certificată prin studii superioare, rămân subreprezentate la toate nivelurile funcțiilor locale alese: doar 22% primare, doar 27,1% consiliere raionale și 36,51% consiliere locale. Prin urmare, este de o importanță majoră să îmbunătățim reprezentarea femeilor în funcțiile de alese locale – primare, consiliere raionale și locale.”

Larisa Voloh, președinta Comisiei Administrație Publică din Parlamentul Republicii Moldova, a mulțumit tuturor expertelor și experților care au ghidat în acești zece ani femeile primare în realizarea obiectivelor stabilite. „Considerăm că este prioritar să promovăm și în continuare egalitatea de gen, să promovăm femeile în administrare și în politică.”

Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova a amintit că al 10 decembrie marcăm Ziua Drepurilor Omului și este a 16 zi a Campaniei de activism împotriva violenței de gen. „Promovarea egalității de gen reprezintă una dintre prioritățile Guvernului Suediei pentru că doar astfel putem vorbi despre democrație și dezvoltare durabilă. Foarte multe femei din Republica Moldova au fost parte a diferitor programe de suport oferit de Suedia. La nivel local avem foarte multe femei active politic, dar și multe femei care doresc să se implice în diverse activități benefice pentru comunitățile lor și societate. Dorim să sprijinim și în continuare femeile care doresc să lucreze în instituții de administrare locală și să devină lidere în comunitățile lor. Suedia va rămâne partenerul femeilor din Republica Moldova.”

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară, UN Women Moldova a declarat că evenimentul de astăzi face parte din acordul de parteneriat pe care UN Women Moldova l-a încheiat cu CALM pentru perioada 2021-2022, obiectivul fiind de a consolida capacitățile femeilor din administrația publică locală. Doamna Stojanoska și-a exprimat „aprecierea pentru doamnele primare care sunt un exemplu și pentru alte femei în ceea ce privește participarea acestora în viața politică din Republica Moldova. Este foarte important să rămâneți unite și să vă conjugați eforturile pentru a spori gradul de participare a femeilor în viața politică”.

Primare și participante din Moldova, România, Albania și Serbia au împărtășit din lecțiile învățate în promovarea femeilor la conducere și guvernare locală, au prezentat bune practici în bugetarea sensibilă la gen la nivel local în Europa de Sud-Est. Un alt subiect abordat în cadrul reuniunii a vizat rolul autorităților locale în abordarea violenței împotriva femeilor în comunități, ținând cont și de ratificarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova.

Conferința a fost organizată în cadrul Acordului de Parteneriat dintre CALM și UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei.

Rețeaua Femeilor Primare din cadrul CALM a fost constituită la 10 decembrie 2011, scopul fiind ca vocea femeilor să devină una puternică și distinctă în administrația publică.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă