Nume
Parola
Vizualizări: 2081
Guvernele favorizează furtul miliardelor, privatizările ilicite, iar de vină sunt APL și cetățenii?
16 Octombrie 2020 — Ministerul Finanțelor consideră, probabil, că a stârpit corupția de la nivel central și principala preocupare de moment este de a distruge acest flagel la nivel local. În loc să implementeze reforma justiției, să elaboreze politici de susținere a agenților economici și a economiei, în general, să identifice resurse suplimentare pentru autoritățile locale, ca acestea să poată să facă față crizei cauzate de pandemie, Guvernul intenționează să priveze bugetele locale și de puținele venituri existente.

Întrebat de ce este necesară plafonarea taxelor locale, în cadrul unei emisiuni televizate, secretarul de stat Dorel Noroc a explicat că astfel se dorește diminuarea riscului de coruptibilitate la nivel local. „Oare atunci când o autoritate locală are libertate totală nu există riscul de a spori coruptibilitatea la nivel local”, a întrebat secretarul de stat.

Potrivit reprezentantului Ministerului Finanțelor, plafonarea taxelor locale va fi în beneficiul agenților economici care „trebuie să știe exact suma impozitului maxim pe care îl vor achita către buget.”

Dorel Noroc a declarat că Ministerul Finanțelor nu poate spune cu certitudine care va fi impactul acestor modificări asupra bugetelor autorităților locale deoarece încă nu au fost stabilite mărimea acestora. „Am invitat APL să participe intens la elaborarea acestor plafoane, astfel încât acestea să nu fie afectate sau să fie afectate la minim”, susține Dorel Noroc.

CALM afirmă că în documentul prezentat de Ministerul Finanțelor pentru politica fiscală și vamală din anul 2021 nu s-a ținut cont de sugestiile autorităților locale exprimate în cadrul unei singure întrevederi.

În emisiune, Secretarul de Stat spune că România este un exemplu în acest sens. Întrebat ce crede despre această inițiativă de plafonare a taxelor locale, președintele executiv al Asociației Orașelor din România Ionel Chirița a declarat pentru calm.md că exemplul statului vecin nu este unul tocmai fericit și a recomandat să studiem practica statelor nordice ale Uniunii Europene.

În altă ordine de idei, Dorel Noroc a declarat că intenția Ministerului Finanțelor de a schimba mecanismul de încasări la buget în cazul taxei rutiere nu va afecta bugetele locale. Totuși, atât Congresul Autorităților Locale din Moldova, cât și Asociația Drumarilor Antreprenori din Moldova au certitudinea că aceste modificări vor priva bugetele locale de puținele resurse pe care le primesc acum pentru reparația curentă a drumurilor.

Amintim că în 2014, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională inițiativa Guvernului de atunci de a plafona taxele locale.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă