Nume
Parola
Vizualizări: 2393
Situația actuală în sectorul Alimentare cu apă și canalizare, discutată în cadrul primei ședințe a Comisiei de specialitate a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord
Bălți, 24 Noiembrie 2017 — Membrii Comisiei regionale sectoriale în domeniul Alimentare cu apă și canalizare (CRS AAC) din Regiunea de Dezvoltare Nord, creată cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), s-au întrunit vineri, 24 noiembrie, în incinta ADR Nord, în cadrul primei ședințe. La eveniment au mai participat reprezentanți din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), reprezentanți GIZ și ADR Nord.

Membrii CRS AAC l-au ales în calitate de copreședinte al Comisiei pe Serghei Cetulean, primarul satului Parcani, raionul Soroca, implicat în implementarea unui proiect de alimentare cu apă la Parcani. Copreședinte din partea MADRM este Ion Lică, consultant principal, aprobat prin Decizia nr. 2 din 27.09.2017 a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord.

Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, și-a exprimat încrederea că abordarea participativă în procesul de luare a deciziilor cu impact pentru regiune va caracteriza funționarea noii Comisii, fapt ce va contribui la consolidarea cooperării intercomunitare în domeniul AAC. La rândul său, consultantul național superior Petru Veverița a reconfirmat deschiderea GIZ în acordarea sprijinului necesar Comisiei, astfel încât aceasta să își îndeplinească eficient misiunea.

Membrii CRS AAC au luat act de regulemantul de funcționare și obiectivele Comisiei, după care au discutat despre situația curentă în sector specifică Regiunii de Dezvoltare Nord, despre experiența și inițiativele de regionalizare a serviciilor de gestionare a deșeurilor, precum și despre proiectele din sectorul AAC aflate în curs de implementare în Regiunea de Dezvoltare Nord. În acest sens, șefa Secției planificare strategică și programare din cadrul ADR Nord, Inga Cojocaru, i-a informat pe membrii Comisiei despre proiectele de AAC incluse în Documentul Unic de Program (DUP) și în Planul Operațional Regional Nord (POR) Nord. Totodată, membrii Comisiei au fost familiarizați cu politica națională și cadrul legal existent în sectorul AAC. Informații în acest sens a comunicat Ion Lică, copreședinte al Comisiei din partea MADRM.

La rândul său, Svetlana Caliniac, consultant regional GIZ, a vorbit despre viziunea GIZ în privința implementării proiectelor de servicii publice locale în domeniul AAC, referindu-se între altele la abordarea „5 Piloni”: (1) planificarea și programarea integrată la nivel local; (2) îmbunătățirea cooperării dintre APL-uri; (3) investiții în optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale; (4) consolidarea capacităților APL-urilor și a prestatorilor de servicii; (5) mobilizarea și sensibilizarea populației. Totodată, consultantul regional GIZ a prezentat membrilor Comisiei un studiu de caz pe marginea proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare în raionul Râșcani”, implementat de ADR Nord cu sprijinul proiectului MSPL.

CRS AAC a fost constituită prin Decizia nr. 3 din 29 iunie 2017 a CRD Nord. Tot atunci, CRD Nord a aprobat Regulamentul de funcționare a structurii create. Funcționalitatea Comisiei va fi asigurată de ADR Nord cu susținerea proiectului MSPL, implementat de GIZ cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernului României, Guvernului Suediei, Uniunii Europene și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

În activitatea sa, CRS AAC va dezbate proiecte de decizii, elaborând totodată recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate ulterior în cadrul ședințelor CRD Nord. Comisia va avea drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale în sectorul AAC, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv.

www.adrnord.md