Nume
Parola
Vizualizări: 5877
eTwinning – o comunitate a școlilor din Europa
Chisinau, 10 Februarie 2015 — eTwinning este o acţiune a Comisiei Europene, parte a programului Erasmus+ și se adresează tuturor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. Reţeaua eTwinning  este o comunitate formată din 283 244 de cadre didactice şi peste 132 188 de şcoli din 33 de ţări Europene (cele 28 de state membre UE, Republica Islanda, Elveţia, Regatul Norvegiei, Republica Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei).

La 4 martie 2013 a fost lansat eTwinning Plus (http://plus.etwinning.net/en/pub/index.htm), o extensie parţială a eTwinning, adresată ţărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova.

Fundația Est-Europeană din Republica Moldova a fost desemnată, prin ordinul nr. 1211 din 04 decembrie 2014, de Ministerul Educației al Republicii Moldova în calitate de Agenţie Naţională de Suport eTwinning Plus pentru implementarea Programul eTwinning în țara noastră.

eTwinning este o platformă online gratuită, destinată elevilor, cadrelor didactice şi personalului nedidactic (bibliotecari, laboranţi, informaticieni, etc.), platformă de desfăşurare de proiecte, de schimb de experienţe, de învăţare şi de interacţiune. Portalul promovează şi facilitează colaborarea între şcoli prin utilizarea TIC, contribuind la formarea competenţelor secolului XXI a tuturor celor implicaţi.

Platforma etwinning.net oferă:

  • instrumente pedagogice care integrează noile tehnologii în procesul de învăţare;
  • apropierea de celelalte ţări participante şi mai buna cunoaştere a acestora;
  • implicarea în activităţi curriculare comune;
  • participarea profesorilor la o reţea europeană şi oportunităţi pentru dezvoltare profesională, prin colaborarea în proiecte internaţionale şi prin participarea la seminarii internaţionale de formare/ schimburi de experienţă;
  • un cadru atractiv de învăţare pentru elevi şi pentru profesori;
  • recunoaşterea oficială şi o mai mare vizibilitate a activităţii participanţilor la nivel naţional şi european;
  • premii anuale şi certificate naţionale şi europene de calitate pentru cele mai bune proiecte.
Avantajele participării la eTwinning

Pentru cadrele didactice înscrise în comunitate, eTwinning înseamnă OPORTUNITATE ȘI DESCHIDERE în toate sensurile: perfecționare profesională, contactul permanent cu alte culturi și, de-aici, beneficii legate de exersarea limbilor străine in contexte reale, de schimbul de experiență, valori și strategii didactice cu colegi profesori din Europa, lărgirea ariei de expertiză prin diversitatea domeniilor în care se derulează proiectele pe care le coordonează. În plus, înseamnă recunoaștere adusă eforturilor depuse și rezultatelor obţinute, sesiuni de training și comunicare constantă cu alte cadre didactice cu interese și preocupări similare. Dar, mai ales, eTwinning ne arată noi moduri de a relaţiona cu elevii, cu partenerii de proiect.

Pentru elevi, eTwinning este o aventură, lucru în echipă, descoperiri și colegi din toată Europa, ocazia de a-şi dezvolta şi arăta noi aptitudini, de a folosi creativ instrumentele digitale care fac parte din lumea lor de zi-cu-zi. În acest univers, profesorii le sunt prieteni și colaboratori, materiile – aride uneori – devin jocuri și proiecte, în special datorită modului de lucru și nenumăratelor posibilități care depășesc combinația clasică de pix și hârtie. Nu este vorba despre alt grad de dificultate pentru că un proiect eTwinning nu este deloc o sarcină ușoară, este însă o provocare în care toți elevii participă cu motivaţie și învață împreună şi unii de la alţii.

eTwinning oferă școlilor din Europa un mijloc de comunicare, de schimb de idei și de inițiere a unor proiecte de colaborare online. Prin intermediul unei platforme online care utilizează instrumentele web 2.0 pentru a facilita comunicarea, eTwinning a devenit o adevărată comunitate bazată pe colaborare, unde profesorii prezintă modalități creative de consolidare a activităților de la clasă.

2015 este anul eTwinning!

Cu ocazia celebrării unui deceniu de activitate, pe tot parcursul acestui an, în toate țările eTwinning vor avea loc o serie de manifestări dedicate acestui eveniment. Un nou logo și un imn eTwinning va fi creat, iar o zi eTwinning va fi celebrată simultan în toate țările eTwinning.
Fii gata pentru a sărbători 10 ani de eTwinning și în școala ta!

Sursa de referință: http://www.etwinning.net/

Echipa de coordonare eTwinning în Moldova:
Agenţie Naţională de Suport eTwinning Plus Moldova
Fundaţia Est Europeană
Strada “31 August 1989′′, numărul 98, etajul 3,
Chișinău, MD-2004, Republica Moldova

Tel.: 080010801 (apel gratuit)
Fax. +373 22 542338
E-mail: info@etwinning.md
Skype: etwinningplus.md
www.etwinning.md