Nume
Parola
Vizualizări: 5975
Decizia Consiliului de Presă „Cu privire la încălcarea prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din R. Moldova în reflectarea mediatică a presupusului viol la staţiunea Râşnov din România”
Chisinau, 13 Ianuarie 2012 — Autosesizându-se în şedinţa publică din 10 ianuarie 2012 privind reflectarea mediatică a presupusului viol la staţiunea Râşnov din România care s-ar fi produs la 4 ianuarie 2012, examinând câteva din materialele jurnalistice publicate la această temă, inclusiv de posturile de televiziune Jurnal TV, PRO TV Chişinău, portalurile/site-urile instituţiilor mass-media www.jurnal.md, www.adevarul.md, www.tv7.md, www.publika.md,

sesizând că unele instituţii mass-media din Republica Moldova au preluat informaţiile despre acest caz difuzate de mass-media din România,
luând în considerare opinia juridică expusă de juristul solicitat de Consiliul de Presă în acest caz,
bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova,

Consiliul de Presă din Republica Moldova adoptă următoarea decizie:

1. Se constată că, în reflectarea mediatică a presupusului viol la staţiunea Râşnov din România, mai multe instituţii mass-media din Republica Moldova au încălcat prevederile Codului deontologic al jurnalistului, inclusiv articolele 4.1 şi 4.2: Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viaţă privată şi demnitate al persoanelor. Imixtiunea în viaţa privată este permisă numai atunci când interesul public în dezvăluirea faptelor prevalează în faţa protecţiei imaginii persoanei; articolul 4.9: Jurnalistul respectă prezumţia de nevinovăţie şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile împotriva sa; articolul 4.11: Jurnalistul nu dezvăluie identitatea victimelor accidentelor, calamităţilor, infracţiunilor, cu precădere ale agresiunilor sexuale.
2. Consiliul de Presă solicită instituţiilor mass-media care au mediatizat presupusul viol la staţiunea Râşnov din România să redacteze conţinutul editorial al materialelor plasate pe site-uri şi să excludă informaţiile/datele/imaginile care dezvăluie sau pot duce la dezvăluirea identităţii victimei; de asemenea, să se asigure că este respectat principiul prezumţiei nevinovăţiei în cazul persoanei bănuite de viol.
3. Consiliul de Presă cere instituţiilor mass-media din R. Moldova să nu admită imixtiuni nejustificate în viaţa privată a persoanelor în situaţii vulnerabile. Dezvăluirea identităţii unei presupuse victime a agresiunii sexuale este inadmisibilă şi contrară normelor deontologice şi bunelor practici ale jurnalismului profesionist. Principiul etic al prezumţiei nevinovăţiei trebuie respectat de jurnalişti în toate cazurile, inclusiv în situaţiile când organele poliţiei şi procuraturii nu fac acest lucru.
4. Consiliul de Presă se adresează către Convenţia Organizaţiilor de Media din România cu propunerea de a redacta un memoriu comun în atenţia instituţiilor mass-media din R. Moldova şi România privind încălcările deontologiei jurnalistice în reflectarea mediatică a acestui caz.
5. Consiliul de Presă solicită Consiliului Coordonator al Audiovizialului, în calitate de reprezentant şi garant legal al interesului public în domeniul audiovizualului, să realizeze o monitorizare a reflectării de către radiodifuzorii din Republica Moldova a presupusului viol la staţiunea Râşnov din România şi să ia măsurile care se impun.
6. Consiliul de Presă solicită instituţiilor mass-media din R. Moldova să publice prezenta decizie pe site-uri sau în paginile ziarelor/revistelor.
7. Decizia poate fi contestată în termen de 20 de zile la fondatorii Consiliului de Presă.

Ludmila Andronic,
preşedinta Consiliului de Presă din R. Moldova

mun. Chişinău, 10 ianuarie 2012