Nume
Parola
Vizualizări: 4584
LA REZINA OAMENII AU FOST IMFORMAŢI DESPRE FENOMENUL DISCRIMINĂRII FEMEILOR ÎN CÎMPUL MUNCII
Rezina, 30 Noiembrie 2011 — La 24 noiembrie 2001, în raionul Rezina mai multe persoane au participat în cadrul campaniei de informare cu privire la fenomenul discriminării a femeilor în cîmpul muncii, organizată de Comitetul Internaţional pentru Diplomaţie Civică, (ICCD).
Participanţii au fost voluntarii locali, elevi de la Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Rezina. Alina Diaur, Daniela Moraru, Vlada Donica, Doina Chirtoacă, Olga Donică, Olga Omelianiuc, Valentina Andruşca au rămas încîntate de evenimentul respectiv, pentru că după cum mărturisesc chiar ele, este pentru prima dată cînd iau parte la o campanie de informare. Tinerele speră că pe viitor vor mai fi implicate în asemenea activităţi. Acestea au menţionat că vor distribui materialele informaţionale direct la grupurile-ţintă, adică la femeilor, pentru ca acestea să îşi cunoască drepturile. Tot „tinerii”, a fost răspunsul la întrebarea pentru cine ar fi bine să se organizeze seminare, (traininguri despre discriminare). Motivul pentru care s-a dat acest răspuns a fost încrederea în viitorul şi capacităţile acestei generaţii de a schimba multe în acest raion.
O serie de persoane din Rezina au fost intervievate despre fenomenul de discriminare a femeilor în cîmpul muncii. Li s-au adresat întrebări precum: Ce este discriminarea? Cum se manifestă această problemă în rîndul femeilor care vor să se angajeze în cîmpul muncii? Dacă au avut asemenea momente în viaţa lor şi cum s-au manifestat? În opinia lor, cum poate fi combătut acest fenomen? Au intervievate femei şi bărbaţi.
Ion: „Femeia trebuie să spele vesela. Eu sunt căsătorit, soţia are de toate. De ce vă mai trebuie vouă drepturi”.
Ecaterina: „Bărbaţii au mai multe drepturi. Cînd angajatorul vede o tînără, din start dă un verdict negativ, pe motiv că va rămîne însărcinată şi va lipsi de la serviciu.”
Vitalie : Este o inegalitate. Eu cred ca nu există discriminare. Poate sa fie într-o companie de stat sau într-o companie mai mică. Eu lucrez într-o companie de telefonie mobilă şi nu am vazut aşa fenomen. Dacă anagajatorul are firmă solidă, el poate să rezolve uşor şi problema concediului maternal.
Alexandra: Vreau sa lucrez, dar nu îmi găsesc un post de lucru. Au loc disponibilizări masive.
În urma campaniei de informare efectuate la Rezina, concluzia dominantă în rîndul intervievaţilor a fost că totuşi există acest fenomen în oraşul lor, şi nu doar. Femeile au anumite piedici în anagajare. Din păcate, pe alocuri s-au găsit persoane care neagă şi acum statutul de egalitate între bărbat şi femeie. Tinerii voluntari cît şi organizatorii şi-au propus în urma acestei campanii să realizeze paşi concreţi în eliminarea acestui tip de discriminare. Printre acţiunile propuse au fost oferirea gratuită a materialelor informaţionale de unde femeile pot să îşi aflte drepturile şi locurile unde pot să apeleze la ajutor. Un moment important este şi colaborarea cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă din teritoriu, ceea ce ar facilita situaţia femeilor aflate în impasul angajării.