Nume
Parola
Vizualizări: 3927
Curtea Penala Internationala, analizata de jurnalistii moldoveni
18 Iulie 2011 — Paisprezece jurnalişti reprezentând diverse mass-media de la Chişinău, Rezina, Comrat şi Sângerei au participat pe data de 15 iulie la atelierul tematic „Curtea Penală Internaţională şi importanţa acesteia pentru Republica Moldova”, organizat de Amnesty International Moldova (AIM) în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Trainerii Veaceslav Tofan (expert AIM) şi Vadim Vieru (jurist) au familiarizat jurnaliştii cu activitatea, funcţiile şi structura Curţii Penale Internaţionale (CPI), relaţiile acestei instituţii cu Republica Moldova, beneficiile Moldovei ca stat semnatar al Statutului de la Roma.

„CPI este un subiect nou pentru mass-media din Moldova, cu atât mai mult pentru presa locală. Participând la acest atelier am depistat alte câteva teme care vizează direct CPI şi care pot fi abordate şi în mass-media locală”, a menţionat Tudor Iaşcenco, redactor-şef al ziarului „Cuvântul” de la Rezina.

Potrivit spuselor Tatianei Guţu, reporter Radio Vocea Basarabiei, atelierul a fost unul util şi interesant datorită termenilor din domeniul justiţiei pe care a reuşit să-i însuşească şi care ar trebui să fie cunoscuţi de către orice jurnalist.

Acest atelier va fi urmat de alte 5 ateliere tematice, participanţii fiind încurajaţi să participe la un concurs de materiale jurnalistice care să abordeze tematica drepturilor omului. Cei mai buni autori ai acestor materiale vor avea posibilitatea să efectueze o vizită de studiu în Turcia.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Drepturile omului – jurnaliștii pentru un public informat”, implementat de AIM în parteneriat cu CJI prin intermediul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida/Asdi), Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei /DANIDA, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Black Sea Trust for Regional Cooperation. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene, Sida/Asdi, DANIDA, Fundaţiei Eurasia, USAID şi/sau a Guvernului American.