Nume
Parola
Vizualizări: 2453
Vizită a echipei „Educaţie pentru Toţi” la Centrul de Reabilitare pentru copii cu nevoi speciale de la grădiniţa din or. Străşeni
Străşeni, 17 Februarie 2010 — O echipă comună a Proiectului „Educaţie pentru Toţi” şi a agenţiei de coordonare UNICEF s-a aflat într-o vizită de monitorizare la grădiniţa nr. 2 din oraşul Străşeni. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi UNICEF şi mass-media s-au documentat cu privire la serviciile oferite de Centrul de Reabilitare pentru copii cu nevoi speciale, deschis recent în această grădiniţă, cu sprijinul Proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”.

În cadrul vizitei a avut loc o masă rotundă, la care au participat:

Reprezentanţi ai UNICEF Moldova:
• Tatjana Colin, Coordonator Program Protecţie, UNICEF
• Svetlana Ştefăneţ, Coordonator Program Acces Echitabil la Servicii de Calitate, UNICEF
• Larisa Vîrtosu, Coordonator Program Dezvoltare Timpurie a Copilului, UNICEF, Preşedinte al Grupului Consultativ al Proiectului „Educaţie pentru Toţi”
• Angela Munteanu, Ofiţer de presă, UNICEF

Reprezentanţi ai Administraţiei Publice Locale Străşeni:
• Constantin Ioniţa, Vicepreşedintele raionului Străşeni, şeful Direcţiei Raionale Politici Educaţionale, Cultură, Tineret şi Sport
• Gheorghe Caraman, Viceprimar de Străşeni
• Iulia Certan, Şefa Direcţiei de Învăţământ
• Zinaida Sturza, economist, specialist principal la Direcţia de Învăţământ
• Irina Nicula, director al grădiniţei nr. 2 din Străşeni
• Malvina Melnic, metodist învăţământ preşcolar la Direcţia de Învăţământ şi metodist la grădiniţa nr. 2

Reprezentanţi ai Proiectului „Educaţie pentru Toţi”:
• Lia Sclifos, coordonator
• Aurelia Guzun, specialist comunicare şi mobilizare comunitară

Subiectele discuţiei din cadrul mesei rotunde s-au axat pe identificarea mecanismelor de funcţionare eficientă a centrului. Ca şi rezultat, au fost găsite soluţii pentru depăşirea dificultăţilor de gestionare a Centrului din Străşeni, primul centru de reabilitare pentru copii cu nevoi speciale de vârstă preşcolară din ţară. Centrul a fost inaugurat la sfârşitul anului 2009, după aprobarea, în septembrie, a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului Comunitar de dezvoltare timpurie a copiilor de 3-(6)7 ani.


DOSAR: CENTRUL DE REABILITARE PENTRU COPII CU NEVOI SPECIALE DE VÂRSTĂ TIMPURIE DIN OR. STRĂŞENI

Centru de Reabilitare pentru copii cu nevoi speciale de vârstă timpurie din or. Străşeni a fost creat în 2008 în cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”, realizat de Ministerul Educaţiei din sursele unui grant oferit de Fondul Catalitic şi administrat de Banca Mondială. Agenţia coordonatoare a Proiectului este UNICEF Moldova.

Este primul Centru de Reabilitare pentru copii cu nevoi speciale de vârstă timpurie din ţară. A fost creat în incinta grădiniţei nr. 2 din or. Străşeni, care a beneficiat de lucrări de renovare în cadrul Proiectului.

Copiii vin la centru cu maşina, care a fost procurată din sursele Proiectului şi se află la balanţa Primăriei Străşeni.

Investiţii în cadrul Proiectului pentru crearea Centrului de Reabilitare de la Străşeni:
• Reparaţie spaţii – 20 000 dolari SUA
• Echipamente – 3 000 dolari SUA
• Maşina – 37 000 dolari SUA.

Cei 15 copii, care frecventează în prezent centrul, se reabilitează şi, puţin câte puţin, se integrează în grupe, comunicând cu semenii lor.

Parascovia Sârbu, bunica lui Gabriel Seretovschi, unul dintre cei 15 copii care frecventează Centrul, mărturiseşte că: „Aici Gabriel se simte liber, ce vrea, aceea face. Sare pe saltea, se rostogoleşte, pune mâna pe jucării. Aici se simte liber şi încoace se trage să vină”.

„Am reuşit împreună să schimbăm mentalitatea oamenilor din comunitate şi ne bucurăm foarte mult că părinţii copiilor din grădiniţa din Străşeni au acceptat ca în grădiniţa lor să fie incluşi şi copii cu nevoi speciale educaţionale”, afirmă Larisa Vîrtosu, Coordonator Program Dezvoltare Timpurie a Copilului, UNICEF.

* * *
Proiectul „EDUCAŢIE PENTRU TOŢI – Iniţiativă de Acţiune Rapidă” este realizat din sursele unui grant, oferit Republicii Moldova de Fondul Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondială, iar activităţile Proiectului sunt implementate de Ministerul Educaţiei, cu asistenţa UNICEF.

Proiectul „Educaţie pentru Toţi” în Moldova repară grădiniţe, le dotează cu materiale didactice, cărţi, jucării, mobilier şi terenuri de joc, instruieşte cadre didactice şi administrative şi elaborează documente de politici educaţionale.

Contracte:
Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”
Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova
Tel.: 233 897, fax: 233 139
www.prescolar.edu.md
E-mail: educatie.pentru.toti@gmail.com