Nume
Parola
Vizualizări: 3674
CALM și AIPA au familiarizat reprezentanții APL cu oportunitățile de finanțare în cadrul Apelului IV de depunere a dosarelor pentru îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural
14 Iunie 2022 — Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, a organizat marți, 14 iunie, seminarul de instruire cu genericul „Familiarizarea APL cu oportunitățile de finanțare în contextul lansării de către AIPA a Apelului IV de depunere a dosarelor de solicitare a subvenției în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural". La evenimentul dedicat reprezentanților APL din localitățile rurale și urbane cu o populație de până la 10000 de cetățeni au participat peste o sută de primari.

În cadrul Programului sunt două măsuri eligibile pentru APL. Prima vizează construcția/ reabilitarea drumurilor, rețelelor de apeduct și canalizare care deservesc cel puțin un agent economic din domeniul agricol sau turismului. În cazul celei de-a doua măsuri APL pot aplica pentru: achiziționarea de tehnică pentru deszăpezirea drumurilor și întreținerea spatiilor verzi; amenajarea piețelor agricole, construcția spațiilor pentru comercializarea produselor Agricole sau procurarea de echipament și articole vestimentare pentru ansambluri artistice. Autoritățile publice locale pot depune câte un proiect la ambele măsuri eligibile.

Cererile pot fi depuse de către primari în perioada 1 iunie - 23 august curent.
Programul prevede finanțarea proiectelor în valoare de până la 3 milioane de lei, cheltuielile eligibile se vor calcula doar după semnarea contractului, această sumă reprezintă și valoarea contribuției. 225 de milioane sunt disponibile pentru finanțarea proiectelor în cadrul Programului AIPA, 80 de milioane dintre aceste fiind rezervate pentru finalizarea proiectelor demarate anterior.

Participanții la seminarul de instruire au aflat mai multe despre oportunitățile de finanțare a proiectelor finanțate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural prin intermediul AIPA, tipurile de investiții, condițiile de eligibilitate, documentele obligatorii pentru solicitarea a subvențiilor; care este procedura de depunere a dosarului, cea de evaluare preventivă etc.
Este important de reținut că AIPA nu va solicita studii de fezabilitate, o importanță majoră în selectarea dosarelor având argumentarea în scris a necesității, importanței acestei investiții pentru localitatea Dvs.
Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului în format online a vizat impedimentele frecvente cu care se confruntă APL în procesul depunerii dosarelor de solicitare a sprijinului financiar.
Mai multe detalii despre condițiile necesare pentru elaborarea și implementarea proiectelor investiționale în cadrul Programului de finanțare AIPA pe domeniul dezvoltării rurale aflați accesând înregistrarea evenimentului la următorul link: https://www.calm.md/calm-si-aipa-au-familiarizat-reprezentantii-apl-cu-oportunitatile-de-finantare-cadrul-apelului-iv-de-depunere-dosarelor-pentru-imbunatatirea-nivelului-de-trai-mediul-rural/

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă