Nume
Parola
Vizualizări: 6077
A apărut nr. 10 (12) / 2016 al Buletinului Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democraţie!”
Chișinău, 31 Decembrie 2016 — A apărut nr. 10 (12) / 2016 al Buletinului Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democraţie!”

Din sumarul acestei ediţiei:
• Femeile cu dizabilități din Republica Moldova se simt discriminate de societate - Clinica Juridică Universitară și Asociația Profemei au lansat rezultatele studiului „Barierele și necesitățile femeilor cu dizabilități din Republica Moldova”, care prezintă problemele femeilor cu dizabilități în principalele domenii ale vieții: educație, muncă și sănătate.

• A fost lansată lucrarea „Omul din lumea tăcerii” - O carte dedicată celor care nu au darul auzul, dar și a tuturor celor care au o legătură cu ei – părinților copiilor surzi, pedagogilor, educa-torilor, medicilor, persoanelor care au în colectivul lor de muncă persoane surde…

• Persoanele cu dizabilităţi reprezintă aproximativ 5 la sută din populaţia RM - Numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în ţară este de 184,5 mii de persoane, inclusiv 12,9 mii de copii cu vârsta de până la 17 ani. Aceste persoane reprezintă 5,2% din populaţia totală, iar copiii cu dizabilităţi constituie 1,9% din numărul total al copiilor din republică.

• Moldova este obligată să accelereze procesul de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi - În contextul Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități marcată în fiecare an pe 3 decembrie, Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului solicită guvernului asigurarea și respectarea pe picior de egalitate și în măsură deplină, a drepturilor persoanelor cu necesități speciale.

• CC a decis: Limitarea excesivă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi este neconstituţională - Limitarea excesivă a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi este neconstituţională. O hotărâre în acest sens a fost pronunţat de Curtea Constituţională care a anulat mai multe prevederi din Codul Civil şi Codul de procedură civilă privind drepturile şi libertăţile persoanelor cu dizabilităţi mintale.

Acestea, dar şi alte articole, pot fi citite în ediţia din luna aprilie a buletinului.

Buletinul Informativ „Pro Accesibilitate! Pro Incluziune! Pro Democraţie!” este o publicaţie care apare începînd din anul 2015 şi care îşi propune să devină o tribună de lobby și advocacy al comunității persoanelor cu dizabilități și oferă tuturor celor interesaţi o imagine de ansamblu asupra necesităților speciale și a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități din Republica Moldova. Buletinul informativ îşi propune să faciliteze procesul de comunicare cu autorităţile şi societatea civilă pentru a spori gradul de accesibilitate, incluziune socială a persoanelor cu dizabilități, dar și pentru a promova un comportament pro-activ al acestora în viața comunitară.

Pe parcursul anului 2016 au apărut 10 (zece) numere a buletinului și o ediție specială dedicată alegerilor prezidențiale. Acest lucru a fost posibil grație suportului mai multor donatori: Fundația Soros Moldova; Ambasada Finlandei la București; Fundația Est Europeană, din resursele oferite de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor de Externe al Danemarcei/DANIDA.

Buletinele apărute în anul 2016: http://www.infonet.md/?p=1423

Pentru informații suplimentare: Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com

Acest buletin a fost elaborat cu suportul informativ AOPD în cadrul Proiectului „Parteneriate pentru incluziunea persoane-lor cu dizabilități”, implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități în cadrul Programului „Inițiativă Comună de Promovare a Oportunităților Egale” implementat de Fundația Est Europeană și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Guvernul Suediei și de Ministerul Aface-rilor Externe al Danemarcei/DANIDA și al proiectului „Advocacy pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de auz”, implementat de de Alianța INFONET, în parteneriat cu Asociația Surzilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București.

Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.