Nume
Parola
Vizualizări: 4761
Parlamentul Republicii Moldova s-a angajat să lupte împotriva violenței față de femei și fete
25 Noiembrie 2016 — Deputați și angajați ai Parlamentului Republicii Moldova s-au alăturat campaniei globale a Organizației Națiunilor Unite UNiTE – campanie de 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen.

Pe 25 noiembrie, în contextul demarării campaniei de 16 zile, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a deschis ședința plenară cu un discurs în care a anunțat solidaritatea Parlamentului Republicii Moldova cu victimele violenței în bază de gen.

Platforma comună de dialog a femeilor deputate, structură creată în 2015 cu susținerea PNUD și a Guvernului Suediei, a venit cu un apel la acțiuni împotriva violenței față de femei și fete: „În calitatea noastră de deputate, alături de bărbații deputați din Parlamentul Republicii Moldova, vom promova standarde clar definite în domeniul prevenirii și combaterii fenomenului violenței, ținând cont inclusiv de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Vom spori aplicarea instrumentelor de control parlamentar în scopul monitorizării constante a implementării legislației adoptate în domeniul prevenirii violenței domestice și asigurării unui grad înalt de securitate a victimelor violenței”.

Totodată, angajații din cadrul Secretariatului Parlamentului, 2/3 dintre care sunt femei, s-au alăturat campaniei și se vor antrena într-o serie de acțiuni de solidarizare cu victimele violenței.

În seara zilei de 25 noiembrie, clădirea Parlamentului va fi iluminată în oranj, culoarea campaniei, care simbolizează speranță și un viitor fără violență pentru toate fetele și femeile.

Prin campania „16 zile de acțiuni împotriva violenței în bază de gen”, ONU își propune să mobilizeze autoritățile publice centrale și locale, societatea civilă, femeile și bărbații să participe activ la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor și a violenței în familie.

În Republica Moldova, 7 din 10 femei din spațiul rural și 6 din 10 femei din mediul urban au suferit pe parcursul vieții de cel puțin un tip de violență din partea soțului sau a partenerului. Circa 12% din femeile din RM au fost supuse tuturor formelor de violență – fizică, sexuală, psihologică, economică și spirituală. În anul 2015, 36 de femei au fost ucise, și peste 80 grav rănite în urma violenței.

În pofida cifrelor alarmante, fenomenul violenței pare a fi încă unul tolerat în Republica Moldova. Astfel, circa 41% din bărbați și 19,1% femei sunt de acord, total sau parțial, cu faptul că uneori femeile merită să fie bătute, iar 27,7% dintre bărbați și 17,5% dintre femei consideră că femeia trebuie să tolereze violența pentru a-și păstra familia.

Republica Moldova s-a angajat să pună capăt violenței împotriva femeilor prin ratificarea Convenției ONU privind eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeii (CEDAW) și adoptarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie. Recent, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea Nr. 196 din 28 iulie 2016, care vine cu un set complex de măsuri menite să asigure un grad sporit de securitate a victimelor violenței. Astfel, noul cadru legislativ prevede aplicarea ordinului de restricție de urgență pe un termen de 10 zile prin care are loc înlăturarea imediată a agresorului din locuința familiei.

Pentru Republica Moldova, este imperativă semnarea și ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Acesta este tratatul internaţional cel mai cuprinzător, care recunoaște fenomenul violenţei împotriva femeilor drept o violare a drepturilor omului şi o formă de discriminare.

Agențiile ONU în Moldova sprijină Guvernul în revizuirea și consolidarea cadrului legal în domeniul prevenirii și combaterii violenței, crearea serviciilor și echipelor multidisciplinare de asistență pentru victimele violenței, instruirea profesorilor, medicilor și poliției în recunoașterea semnelor de abuz sau violență și acțiunile care urmează a fi întreprinse după depistarea acestora.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a mobilizat fonduri ale Guvernului Liechtenstein, Suediei și Uniunii Europene, pentru a construi în regiunea transnistreană un adăpost pentru victimele violenței în familie.