Nume
Parola
Vizualizări: 4720
Croindu-şi drumul către o viaţă independentă
14 Ianuarie 2016 — Natalia Șarovarova locuiește împreună cu familia sa în Tiraspol, pe malul stâng al râului Nistru. Părinții o numesc „copila soarelui”. Tânăra are un cromozom suplimentar în construcția genetică. Când s-a născut, medicii i-au sfătuit pe părinții ei să o abandoneze.

„Nu putem nici să ne imaginăm cum să ne dezicem de copila noastră, mai ales că era atât de firavă. Am decis în acel moment că vom face tot ce e în puterile noastre pentru ca să ne creștem fiica așa cum urmau să crească alți copiii care au apărut pe lume în aceeași zi, la aceeași maternitate”, povestește Anna Ivanovna, mama Nataliei.

„Fiica mea a demonstrat că orice copil la fel de special ca ea este capabil să se dezvolte și să socializeze. Acum Natalia face cumpărături de sine stătător. Este atentă la produse, prețuri și la bani. E gospodina casei. Totul îi iese ideal, în special când nimeni nu o deranjează”, povestește femeia, radiind de mândrie pentru reușitele fiicei sale.

Natalia s-a integrat în societate, și nu a fost singură în această cale. Multe persoane cu dizabilități care locuiesc în stânga Nistrului întâmpină dificultăți în încercările de a obține abilități pentru o viață independentă. Situația s-a îmbunătățit în ultimii trei ani, grație unui parteneriat strategic dintre Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

„Suntem convinși că atât conflictul, cât și dizabilitățile nu ar trebui să limiteze potențialul nimănui”, afirmă Victor Drăguțan, care a gestionat componenta de dezvoltare a societății civile a Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, care contribuie la apropierea locuitorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru, divizați de conflictul armat din anii ’90.

Același principiu a motivat Centrul de reabilitare și consultare din Tiraspol și Centrul pentru asistență socio-medicală la domiciliu din Bălți să pună bazele unei colaborări de succes.

„Colaborarea ONG-urilor de pe ambele maluri, schimbul de experiență care a avut loc s-au soldat cu parteneriate durabile și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități”, spune Victor Drăguțan.

Astfel, Natalia a devenit una dintre cele 140 de persoane cu nevoi speciale care au beneficiat de acest proiect și au obţinut autonomie în viața cotidiană. Patruzeci dintre beneficiari au fost ajutați să se încadreze în câmpul muncii.

„Acum câțiva ani, părinții nu le permiteau beneficiarilor noștri nici măcar să-și aranjeze așternuturile. Acum le încredințează lucruri casnice mult mai complicate. Relațiile dintre acești copii și părinții lor s-a schimbat radical. Acum părinții îi tratează de la egal la egal”, explică Ludmila Borodina, directoarea Centrului de reabilitare și consultare din stânga Nistrului.

Efortul de a schimba viața persoanelor cu dizabilități spre bine au fost completate de un șir de alte inițiative: campanii de sensibilizare, rampe de acces instalate la instituții publice, ghiduri practice pentru persoane cu nevoi speciale.

Programul „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” continuă să susțină cooperarea între cele două maluri ale râului Nistru, creând noi perspective de colaborare.