Nume
Parola
Vizualizări: 3844
Comunicat de presă
Chișinău, 7 Mai 2015 — Avocatul Poporului Mihail Cotorobai: Oficiul Avocatului Poporului va asigura continuitatea în activitatea Centrului pentru Drepturile Omului şi va prelua experienţele pozitive acumulate de CpDOM în cei 17 ani de funcţionare.
În cadrul conferinţei de presă ţinute astăzi de ombudsman, Mihail Cotorobai a mai anunţat intenţia de a fortifica capacităţile instituţiei pentru o funcţionare mai eficientă a acesteia, de a consolida relaţiile cu societatea civilă, partenerii interni şi externi.
Mihail Cotorobai a felicitat jurnaliştii cu prilejul Zilei mondiale a libertăţii presei, marcată pe 3 mai, anunţînd intenţia de a fi deschis cu reprezentanţii mass-media şi a reacţiona prompt la solicitările lor de comentarii sau informaţii.
Ombudsmanul are un rol similar celui al presei - de a bate alarma, a sensibiliza opinia publică, autorităţile privind problemele existente, doar că într-un domeniu mai îngust, cel al respectării drepturilor omului. În acest sens, Instituţia ombudsmanului şi presa au sarcini şi obiective comune, împrejurări ce ne impun să fim parteneri, a spus Mihail Cotorobai.
Ombudsmanul a mai relevat că un obiectiv comun este şi promovarea culturii drepturilor omului în societate, informarea cetăţenilor despre drepturile pe care le au şi instruirea lor cum pot să-şi apere aceste drepturi. Mihail Cotorobai a afirmat că speră în conlucrarea cu mass-media în acest sens, dar şi în promovarea instituţiei, informarea opiniei publice despre activitatea ei, atribuţiile şi sarcinile Oficiului. De aceasta au nevoie în primul şi în primul rînd cetăţenii, care trebuie să fie cît mai bine informaţi despre instituţiile la care pot apela pentru a-şi proteja drepturile, a declarat ombudsmanul.
Pentru stabilirea unei cooperări mai strînse cu mass-media, Mihail Cotorobai a exprimat disponibilitatea de a organiza întîlniri informale cu jurnaliştii, dar şi intenţia de a organiza trimestrial sau mai frecvent, după necesitate, a unor cluburi de presă ale Oficiului Avocatului Poporului, la care să fie discutate probleme stringente din domeniul drepturilor omului.
În altă ordine de idei, Avocatul Poporului a declarat că la etapa curentă în activitatea Oficiului vor rămîne a fi prioritare domeniile combaterii discriminării, a torturii şi relelor tratamente, promovarea drepturilor copilului şi a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, combaterea violenţei în familie. În atenţia Oficiului se vor afla şi în continuare problemele vizînd respectarea dreptului la servicii medicale de calitate, cazurile de malpraxis, dar şi problemele de mediu.
Mihail Cotorobai a sublinat că îşi doreşte ca Oficiul Avocatului Poporului să se implice, conform atribuţiilor de care dispune conform Legii nr. 52, în soluţionarea unor cazuri de rezonanţă din domeniul respectării drepturilor omului.
Ombudsmanul a mai menţionat printre priorităţile propuse din activitate consolidarea capacităţii Oficiului Avocatului Poporului de a interveni nu doar reactiv, cît şi pro-activ în promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor. Intervenţiile reactive, adică cele ce au menirea să apere persoanele ale căror drepturi au fost lezate (examinarea petiţiilor, acţionarea în instanţă în interesul petiţionarilor etc.) sunt foarte importante. Dar nu mai puţin importante sunt şi cele pro-active, care constă în activităţi de promovare şi prevenire a drepturilor omului în comunitate, vizite inopinate de monitorizare, efectuarea de investigaţii serioase pe cazuri de violare a drepturilor omului, precum şi soluţionarea mai multor cazuri de încălcare a drepturilor omului sau petiţii ale cetăţenilor prin procesul de mediere, a spus Avocatul Poporului.
Mihail Cotorobai a menţionat că îşi propune ca instituţia să contribuie mai activ la îmbunătăţirea legislaţiei la compartimentul drepturile omului, să încurajeze autorităţile să ratifice tratatele internaţionale din sfera dată.
O altă prioritate anunţată de ombudsman a fost sporirea credibilităţii şi autorităţii Oficiului Avocatului Poporului, ca Oficiul Avocatului Poporului să fie conceput pe bună dreptate ca o instituţie principală în stat de promovare şi protecţie a drepturilor omului care să coordoneze politicile în domeniu, ca opinia Avocatului Poporului să fie acceptată şi susţinută de societatea civilă dar şi de autorităţile publice.
Mihal Cotorobai a afirmat că doreşte să reseteze relaţii instituţiei cu societatea civilă care să găsească un partener sigur în Oficiul Avocatului Poporului. Vom susţine ONG-urile care lansează iniţiative utile şi eficiente pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului, ameliorarea situaţiei în domeniu în Republica Moldova. Suntem deschişi pentru o colaborare strînsă cu societatea civilă, a spus Avocatul Poporului. Ombudsmanul a mai accentuat că din practica internaţională în domeniu se cunoaşte - Instituţia ombudsmanului este eficientă doar în cazul în care aceasta are susţinerea societăţii civile şi a Parlamentului. Asta pentru că ombudsmanul nu are pîrghii de penalizare, sancţionare, tot ce face el are caracter de recomandare.
Mihail Cotorobai a mai declarat că intenţionează să dezvolte relaţiile de cooperare cu instituţiile publice centrale şi locale, bazîndu-vă pe experienţa şi relaţiile stabilite anterior de avocaţii parlamentari.
Conştientizînd faptul că în localităţile din teritoriu sunt cei mai mulţi potenţiali beneficiari ai Oficiului Avocatului Poporului, pentru că anume oamenii de la ţară cel mai puţin îşi cunosc drepturile, Mihail Cotorobai a declarat că împreună cu autorităţile raionale şi locale intenţionează să schimbe lucrurile în bine la acest capitol. Astfel, la prima etapă, planifică să efectueze vizite în centrele raionale, dar şi în localităţi rurale pentru a face cunoştinţă cu edilii locali şi a informa cît mai multe persoane despre Oficiu, avocaţii poporului şi atribuţiile acestora.
Ombudsmanul a relevat că mizează pe sprijinul autorităţilor publice centrale atît în realizarea reformei instituţionale, cît şi a unor iniţiative menite să îmbunătăţească situaţia în sfera drepturilor omului în ţara noastră.
Printre priorităţile de moment ale Avocatului Poporului au fost menţionate finalizarea cu succes a reformei instituţionale, crearea noii echipe a Oficiului, elaborarea unei noi structuri a instituţiei în corespundere cu cerinţele Legii nr. 52. O altă problemă importantă este cea privind asigurarea cu sediu a Oficiului Avocatului Poporului.
În cursul conferinţei de presă, a fost prezentată şi noua versiune a site-ului Oficiului Avocatului Poporului – www.ombudsman.md.