Nume
Parola
Vizualizări: 4526
Ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola
Chisinau, 11 Martie 2015 — Prioritățile de pe agenda ministerială în procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, în special consolidarea securității cibernetice, promovarea industriei IT și crearea Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, au constituit temele principale de discuție în timpul întrevederii de astăzi a ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, cu Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Ministrul a informat despre acțiunile întreprinse pentru promovarea sectorului TIC prin lichidarea constrângerilor existente și crearea unui mediu de afaceri cât mai atractiv în industria IT. În acest sens, a fost elaborată și urmează a fi promovată în Guvern Strategia de sporire a competitivității industriei IT. Documentul se axează pe factori critici pentru competitivitatea acesteia, cum ar fi, mediul de afaceri atractiv, capitalul uman calificat și promovarea țării ca destinație atractivă pentru businessul IT. O parte componentă a Strategiei este Proiectul de lege privind parcurile IT, care are ca scop simplificarea modului de lansare și dezvoltare a unei afaceri în domeniul IT prin aplicarea unui impozit unic pentru rezidenții parcurilor IT. Astfel, vor fi asigurate reguli clare și previzibile de activitate și nu va rămâne loc pentru abuzuri.

Ministrul Pavel Filip s-a referit și la importanța fortificării securității cibernetice a Republicii Moldova. La Reuniunea ministerială din cadrul Summit-lui ICT din acest an, programat pentru 29-30 aprilie, urmează a fi propus pentru dezbateri publice un document de politici în acest scop, care are la bază experiența europeană: un spațiu deschis, sigur şi securizat.

În altă ordine de idei, Ministrul a mulțumit țărilor UE pentru deschidere și susținere în implementarea Sistemului național unic pentru apelurile de urgență 112, un obiectiv important din Acordul de Asociere RM-UE. Datorită utilizării posibilităților oferite de comunicațiile electronice moderne, timpul de reacție în situații critice se va reduce esențial.
Ambasadorul Pirkka Tapiola a menționat că în Republica Moldova există o societate informațională dinamică, care se dezvoltă în baza celor mai bune practice europene și mondiale, iar calitatea și viteza de acces Internet impresionează.

Șeful Delegației UE în RM a încurajat echipa MTIC să depună în continuare eforturi susținute pentru dezvoltarea unei Societăți informaționale moderne, respectarea principiilor democratice cu crearea condițiilor pentru acces la informație și servicii de comunicații calitative.