Nume
Parola
Vizualizări: 2638
În Regiunea de Dezvoltare Centru continuă implementarea Programului Regional Sectorial în Eficiență Energetică
8 Decembrie 2014 — Astăzi, la Chișinău, s-a desfășurat cea de-a 5-a ședință a grupului de lucru regional sectorial (GLRS), Eficiența Energetică (EE) în clădirile publice privind implementarea Programului Regional Sectorial (PRS) și evaluarea Conceptelor de Proiecte Posibile (CPP).

În cadrul acestei întruniri a fost discutat procesul de implementare a Programului Regional Sectorial în sectorul Eficienței Energetice (clădiri publice) în Regiunea de Dezvoltare Centru. Experții au prezentat membrilor grupului de lucru sectorial rezultatul evaluării Conceptelor de Propuneri de Proiecte (CPP-urilor) din perspectiva oferirii statutului de Concept de Proiect Viabil (CPV). Cei prezenți au fost familiarizați cu lista CPV-urilor prioritare pentru Regiunile de Dezvoltare Centru, aprobată de către comisia interministerială pe data de 11 noiembrie curent.

Pentru Regiunea Centru au fost selectate 5 CPV-uri din raioanele: Ungheni, Șoldănești, Călărași, Dubăsari și Strășeni, iar în scurt timp urmează crearea Echipelor de Proiect pentru fiecare dintre acestea. În cadrul ședinței de astăzi a fost discutat rolul și responsabilitățile membrilor Echipelor de Proiect.

La această întrunire au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Educației, Agenției pentru Eficiența Energetică, Agenției de Dezvoltare Regională Centru, managerii energetici, dar și experți ai Proiectului MSPL.

Aceste ateliere sînt organizate cu susținerea proiectul "Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL), aria de intervenție 2, "Planificarea și Programarea Regională", care are drept scop acordarea suportului Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR-urile în cadrul procesului de planificare regională în sectorul EE în Regiunile de Dezvoltare Nord, Sud şi Centru.

Amintim că pe 12 februarie 2014, Consiliul de Dezvoltare Regională Centru a aprobat Programul Sectorial Regional în domeniul eficienței energetice (clădiri publice). Acesta reprezintă un instrument operațional în planificarea regională, cu menirea de a spori capacitatea APL-urilor în elaborarea proiectelor regionale durabile și a crea condiții pentru dezvoltarea portofoliului de proiecte în eficiență energetică, care încorporează necesitățile de dezvoltare a sectorului vizat în Regiunile de Dezvoltare, respectându-se conformitatea acestuia cu politicile sectoriale, practicile existente și cadrul strategic relevant.