Nume
Parola
Vizualizări: 3381
Al doilea atelier de lucru în domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionale (DLR) , în Regiunea Sud
Cimişlia, 13 Mai 2014 — Programarea Regională Sectorială în domeniul infrastructurii Drumurilor Locale și Regionale reprezintă un proces participativ pentru consolidarea capacităţilor de planificare şi programare în Regiunea de Dezvoltare Sud, care va asigura dezvoltarea proiectelor de investiţii. Planificarea şi Programarea Regională Sectorială în domeniul drumurilor regionale și locale este realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene, oferit prin intermediul proiectului Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) - „Modernizarea serviciilor publice locale".
Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăţi serviciile publice locale în satele şi oraşele din Republica Moldova. Beneficiarul principal al proiectului este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR) şi Consiliul Regional pentru Dezvoltare(CRD), precum și comunităţile din Regiunea de Dezvoltare Sud.
În acest context, a avut loc al 2-lea atelier de lucru, cu participarea reprezentanților Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Transporurilor și Infastructurii Drumurilor, Administrației de Stat a Drumurilor, specialiștilor ADR Sud și experților GIZ, în cadrul căruia s-au prezentat rezultatele și concluziile Atelierului de lucru nr.1.
În debutul evenimentului, directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov, a subliniat că este necesar "să ne concentrăm eforturile și în acest domeniu, deoarece reabilitarea infrastructurii fizice, modernizarea și dezvoltarea traseelor de acces și infrastructurii rutiere, este una din prioritățile de bază a Strategiei de Dezvoltare Regională Sud. Datorită prezenței bune la acest atelier, precum și responsabilității membrilor grupului de lucru, vom munci și vom avea rezultate frumoase și în acest domeniu".
Membrii grupului regional de lucru au analizat situația curentă în sectorul Drumurilor Locale Regionale și au discutat în comun asupra criteriilor de identificarea acestor drumuri, au aplicat în practică criteriile identificate cu ajutorul hărților GIS (sistemul datelor geospațiale), printr-un exercițiu participativ.
În cadrul acestor ateliere, se urmărește elaborarea Programului Regional Sectorial (PRS) în domeniul infrastructurii drumurilor locale și regionale în Regiunea de Dezvoltare Sud, în strînsă colaborare cu principalele părţi interesate.
Reiterăm, „Planificarea şi Programarea Regională" în Modernizarea Serviciilor Publice Locale a demarat în 2012 şi oferă suport MDRC şi ADR-lor în procesul planificării şi programării regionale în următoarele sectoare:
-aprovizionare cu apă şi canalizare,
-managementul deşeurilor solide,
-eficienţa energetică,
-drumuri locale şi regionale (din 2014).