Nume
Parola
Vizualizări: 2296
Casa-Muzeu Alexandru Donici va fi renovată
Donici, Orhei, 24 Aprilie 2014 — Donici, 24 aprilie 2014. În incinta Casei-Muzeu Donici, a avut loc evenimentul de lansare a proiectului „SPORIREA ATRACTIVITĂŢII TURISTICE A ZONEI CENTRU PRIN CONSOLIDAREA PATRIMONIULUI EXISTENT”. În urma implementării acestui proiect vor fi amenajate 8 localităţi , atractive din punct de vedere turistic; 5 muzee ca obiective turistice renovate şi amenajate; vor fi amenajate 3 parcuri, zone verzi create în localităţile beneficiare; 30 de popasuri turistice amenajate; 5300 m.p. de trotuare amenajate și pavate. Proiectul va fi implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru cu valoarea totală de 5 639 490 lei. Din Fondul Național de Dezvoltare Regională a fost solicitată suma de 4 969 490 lei, iar contribuția partenerilor constituie 670.000 lei.
În cadrul evenimentului a fost încheiat Acordul de Parteneriat între ADR Centru, aplicant (primăria com. Donici) și partenerii proiectului: Consiliul Raional Orhei, primăria Orhei, primăria Cucuruzeni, raionul Orhei, primăria Codreanca, raionul Străşeni și primăria Sărătenii-Vechi, raionul Teleneşti. Prin semnarea acestui Acord, părțile s-au angajat să-și îndrepte eforturile comune spre realizarea obiectivelor din cadrul proiectului.
Prezent la manifestarea de lansare a proiectului, Sergiu Cecan, șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor , a precizat că vor fi depuse toate eforturile pentru ca acest proiect să fie de succes și să atragă cît mai mulți vizitatori în vederea transmiterii valorilor existente viitoarelor generații.
Casa-Muzeu se găsește într-o zona pitoreasca de codru, în satul Donici, unde s-a nascut marele fabulist moldovean Alexandru Donici (19.01-1806-21.01.1865), clasic al literaturii române. Din 1976 în conacul familiei Donici funcționează un muzeu în care sunt expuse piese ce reflectă viața și activitatea fabulistului. Casa este plasată în mijlocul unui parc mic, iar în preajmă se găsește o bisericuță stilizată a familiei Donici, ridicată de tatăl scriitorului, morminte de familie, precum și izvorul Stîncă, amenajat de familia lui Dimitrie și a Elenei Donici.
Detalii pe www.adrcentru.md