Nume
Parola
Vizualizări: 3881
Guvernanța Internetului, discutată la MTIC
Chisinau, 17 Aprilie 2014 — Despre guvernanța Internetului, ar trebui sau nu autoritățile să se implice în spațiul on-line, cum să asigurăm protecția drepturilor omului în spațiul virtual – sunt doar câteva subiecte discutate astăzi în cadrul unui atelier de lucru care a avut loc la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Institutul pentru o Guvernare Deschisă. La discuții au participat reprezentanți ai instituțiilor publice, ai sectorului privat și ai societății civile.

Viceministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vitalie Tarlev, a menționat că atelierul de lucru este organizat în ajunul reuniunii globale NETMundial, care va avea loc în Sao Paolo, Brazilia, în perioada 23-24 aprilie. Problemele și recomandările expuse în timpul discuțiilor vor fi prezentate în regim on-line la for, astfel ca poziția țării noastre sub acest aspect să fie auzită.

” Republica Moldova are o infrastructură de comunicații dezvoltată, suntem printre primele 10 țări în lume după viteza Internetului, penetrarea Internetului a atins 64% - sunt date care confirmă că în acest domeniu lucrurile se mișcă în direcția corectă”, a accentuat Vitalie Tarlev. MTIC este deschis pentru colaborare cu societatea civilă și sectorul privat pentru a asigura dezvoltarea în continuare pe segmentul respectiv. În cadrul Moldova ICT Summit 2014, care va avea loc la Chișinău, în perioada 14-15 mai, o sesiune aparte va fi dedicată Guvernanței Internetului.

Viceministrul a precizat că Republica Moldova, la nivelul Instituțiilor specializate ONU, alături de alte 55 de state, preponderent occidentale, nu a semnat noul Regulament privind Telecomunicațiile Internaționale de la Dubai (decembrie 2012) si optează pentru un model de dezvoltare a infrastructurii de telecomunicații si guvernanță a Internetului ce ar asigura accesul liber al populației la Internet, fără imixtiuni și constrângeri din partea statului sau operatorilor de telecomunicații. Deocamdată, însă nu a fost formulată o poziție unică la nivel global pe acest segment, iar reuniunea din Brazilia va trasa principiile-cheie privind dezvoltarea Internetului pe viitor pentru ca în final să fie atins un consens la nivel internațional.

Reprezentanții societății civile au mulțumit MTIC pentru deschidere și s-au arătat dispuși să contribuie cu planuri de acțiuni concrete, care să se încadreze în Strategia Moldova Digitală 2020, și să asigure condițiile necesare pentru dezvoltarea unei Societăți Informaționale moderne.