Nume
Parola
Vizualizări: 3736
Starea naturii este principala preocupare a ONG-urilor de mediu din Chișinău
Chisinau, 24 Martie 2014 — În perioada martie-aprilie curent, grupul de organizații neguvernamentale–membre ale Coaliției „Ziua Pământului-2014”, a căror preocupare principală este grija față de starea mediului, va desfășura un șir de acțiuni cu genericul “Orașe verzi”, prilejuite de Ziua Internațională a Pământului.
Tradiția de a marca reînvierea naturii prin ample lucrări de salubrizare a teritoriilor și de plantare a arborilor îşi ia începutul în ziua de 22 aprilie 1972, când un grup de activiști americani a mobilizat populația la acțiunile nobile de asanare a mediului înconjurător. Și în anul curent, mii de organizații neguvernamentale de pe toate continentele planetei vor marca evenimentul prin implicarea a milioane de voluntari la realizarea diferitelor proiecte de redresare a stării mediului. În anul 2002, în orașul Chișinău, a fost creată Coaliția „Ziua Pământului”, care a devenit membră a rețelei internaționale de profil, constituită din peste 2000 de ONG-uri, având drept scop promovarea dezvoltării durabile și a modului sănătos de viață.
Planul de acțiuni al Coaliției în primăvara anului 2014 include desfășurarea lucrărilor de plantare a arborilor în parcul silvic Râșcani (22 și 29 martie), confecționarea și instalarea căsuţelor pentru cuibărirea păsărilor (1 aprilie), salubrizarea malurilor râului Bâc (11-12 aprilie), alte activităţi. Va fi organizată „masa rotundă” cu tema „Prezentul și viitorul spațiilor verzi în orașul Chișinău”; în instituțiile pre-universitare din municipiu vor avea loc ore educative și concursuri cu genericul „Energia şi biomasa în Moldova”. La 18 aprilie, de Ziua porților deschise, administraţiile Grădinii Botanice, Grădinii Zoologice și Parcului - Dendrariu vor asigura pentru toţi copiii din oraş accesul gratuit pe teritoriul acestor instituții.
Membrii coaliției vor adresa un mesaj aparte autorităților. În legătură cu planificarea tăierilor masive de arbori din preajma străzilor ce urmează a fi reconstruite, se pregătește marşul voluntarilor pentru salvarea spațiilor verzi urbane. Activitatea ilegală de depozitare a deșeurilor solide pe teritoriul neamenajat din fosta mina Purcel, unde s-au acumulat deja mai mult de un milion de tone de deșeuri, va fi contestată la Curtea de Apel Chișinău. Vor fi solicitate întrevederi ale liderilor ONG-urilor de mediu cu Primarul general al municipiului Chișinău și Prim-ministrul Republicii Moldova pentru a le transmite îngrijorarea profundă față de nivelul înalt de degradare a stării mediului în capitala Republicii Moldova.
Telefoane pentru informații: 022 245605, 069110644, Vladimir Garaba