Nume
Parola
Vizualizări: 5694
Pentru dreptul fiecărui copil la familie și dreptul fiecărei familii la sprijin din partea statului: o şedinţă comună a două comisii parlamentare, convocată de Vicespeakerul Liliana Palihovici
Chișinău, 20 Noiembrie 2013 — Realizarea programelor de dezinstituționalizare și a celor de educație incluzivă în Republica Moldova a fost subiectul central al şedinţei comune a Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie și Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, convocată şi prezidată, la 20 noiembrie, de Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici.

Împreună cu Vicespeakerul Legislativului, la şedinţă au participat preşedinţii celor două comisii – Vladimir Hotineanu şi Chiril Lucinschi, Viceministrul Educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei; Viceministrul Sănătăţii, Mihai Ciocanu; Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai Reprezentanţei UNICEF în Moldova.

În intervenţia din debutul şedinţei, Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Palihovici, şi-a exprimat grija şi sprijinul pentru domeniul social, în special pentru politicile adresate copiilor şi familiilor.

„Motivul convocării acestei ședințe comune este de a analiza situația actuală a copiilor implicați în programe de educație incluzivă sau dezinstituționalizare şi abordarea problemei din perspectiva cooperării interinstituționale. Astfel, fiecare minister şi fiecare dintre partenerii noştri să-şi împărtășească experiențele, datele colectate și să propună modificările necesare pe care trebuie să le adoptăm ca legislatori pentru a îmbunătăți viața copii”, a afirmat Liliana Palihovici, în ziua în care în lume şi în Moldova este marcată aniversarea Convenţiei privind Drepturile Copilului.

Liliana Palihovici a mulţumit tuturor reprezentanților instituțiilor care au participat la această ședință pentru deschidere și cooperare, exprimându-şi speranţa că discuția „nu se va încheia aici, ci va genera un proces durabil, pentru a identifica cele mai bune soluții, inclusiv legislative, dar în special mecanisme de punere în practică și verificare a conformității, deoarece există probleme şi la acest capitol”.

În cadrul şedinţei comune a celor două comisii parlamentare, la care au participat şi reprezentanţi ai ministerelor, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare a fost lansată campania „Deschidem ușile pentru copiii Europei”. Campania este promovată de Parlamentul Europei şi cuprinde 12 ţări, inclusiv Republica Moldova: Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Serbia, Ucraina şi Ungaria. Campania promovează dreptul fiecărui copil la familie și dreptul fiecărei familii la sprijin din partea statului pentru a-și crește și educa copii acasă – în familie.

Serviciul de presă | Cabinetul Vicepreşedintei Parlamentului