Nume
Parola
Vizualizări: 2359
Cel de-al doilea atelier al grupului de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul aprovizionării cu apă și canalizare în regiunea Centru
Chisinau, 21 Martie 2013 — Grupul de lucru pentru domeniul planificării regionale în sectorul aprovizionării cu apă și canalizare(AAC) din Regiunea Centru s-a întîlnit la cel de-al doilea atelier de lucru.

Întrunirea a avut drept obiectiv confirmarea datelor privind situația curentă în domeniul AAC și elaborarea în mod participativ a viziunii cu privire la nivelul servicii la nivel regional către anul 2018. De asemenea, la acest atelier s-au identificat aspectele de care trebuie să se ție cont în procesul de dezvoltare a ideilor de proiect asupra căror se vor lucra în contextul planificării regionale.

Reprezentaţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Mediului, membri ai grupului de lucru, reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și ADR Centru, operatori ai Regiilor Apă-Canal au lucrat în grupuri în contextul celor sesiuni de lucru: (1) Planificarea regională și situația curentă în domeniul AAC; (2) Elaborarea viziunii de îmbunătățire a serviciilor AAC din perspectiva regională și (3) Identificarea și prioritizarea proiectelor în domeniul AAC.

La nivel regional, se dorește o eficientizare a serviciilor publice în domeniul AAC, inclusiv optimizarea nivelului calității acestor servicii prin acțiuni de modernizare a lor în corespundere cu standardele europene, precum și asigurarea conectării etapizate a acestor servicii la sistemele naționale. Astfel, participanții la atelier au încercat să identifice propuneri de proiecte în domeniu, învățînd cum se elaborează Nota Conceptuală a proiectului propus și cum se calculează scorul în conformitate cu matricea de realizare a scopurilor.



Atelierul a fost organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru) şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

Începând cu anul 2010 Regiunile de Dezvoltare Centru, Nord şi Sud au fost implicate activ în procesele iniţiale de dezvoltare regională conduse de Consiliile pentru Dezvoltare Regională (CRD-uri) şi ADR-uri. Acest lucru a avut loc în cadrul unei politici regionale care a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor.

Proiectul ,,Modernizarea Serviciilor Publice Locale" domeniul de intervenţie 2, „Planificarea și Programarea Regională" vine să acorde suport Ministerului Dezvoltării regionale și Construcțiilor, precum și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul DMS, în toate regiunile țării, prin implementarea principiului participativ. În acest sens, procesul se axează pe antrenarea reprezentanților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați în luarea deciziilor asupra nivelului de serviciu dorit, în ateliere de lucru specializate.