Nume
Parola
Vizualizări: 3648
De Ziua Drepturilor Omului, au fost premiate realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Moldova în 2012
CHISINAU, 10 Decembrie 2012 — Realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova în 2012 au fost premiate astăzi în cadrul unei ceremonii festive, organizată de Națiunile Unite cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, marcată anual la 10 decembrie. Transmisă în direct de posturile publice Moldova 1, Radio Moldova și portalul Privesc.eu, Gala Premiilor ONU în domeniul drepturilor omului a întrunit înalți oficiali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și corpului diplomatic, organizații neguvernamentale și mass-media.

Ediția din 2012 a inclus șapte premii pentru realizări importante în domeniul drepturilor omului pe parcursului anului:

Artiom Zavadovsky, membru al grupului LGBT, a fost premiat pentru curajul său în promovarea drepturilor lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor (LGBT) din Moldova. Cu prețul securității personale, el a participat – uneori singur - într-un șir de evenimente publice pentru apărarea drepturilor acestui grup extrem de stigmatizat din Moldova. Valeriu Căldăraru, activist rom și mediator în comunitate, a fost apreciat pentru un șir de acțiuni de combatere a discriminării și incluziune socială a persoanelor de etnie romă din Moldova. Asociația Familiilor cu Copii cu Dizabilități din Tiraspol, organizație din regiunea transnistreană, a fost premiată pentru promovarea drepturilor copiilor cu dizabilități și a familiilor acestora pe malul stâng al râului Nistru.

Ziarul Spros i Predlojenie” (SP) din Bălți a fost premiat pentru jurnalism excelent în serviciul publicului, iar Radio Europa Liberă a luat premiul pentru abordarea din perspectiva drepturilor omului, în special reflectarea reformei sectorului justiției.

Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei din raionul Ungheni a fost apreciată pentru aplicarea inovativă a drepturilor omului în practică la nivel local, axîndu-se pe implementarea Ghidului privind Îngrijirea Alternativă a Copilului, adoptat de către Adunarea Generală a ONU în noiembrie 2009. Centrul de Informare “GenderDoc-M”, prima organizație de apărare a drepturilor LGBT din Moldova, a fost premiată pentru pentru activitatea sa de combatere a discriminării prin soluționarea litigiilor, pledoarie și activități de informare.

„Moldova are multe succese de celebrat în domeniul drepturilor omului”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU, în cadrul ceremoniei de premiere. “În anul curent, au fost întreprinse acțiuni de protejare a persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA și de abilitare a celor cu dizabilități intelectuale. Guvernul a adoptat un Plan de Acțiuni pentru o integrare mai bună a persoanelor de etnie romă în toate sferele vieții. Moldova a oferit adăpost refugiaților din Siria. Am fost martorii unui parteneriat activ dintre politicieni, oficiali publici, societatea civilă și comunități în combaterea violenței împotriva fetițelor și femeilor și protecția drepturilor copililor de a crește în familie”.

Premianții au fost selectați în baza unui proces de consultări publice, aceștia fiind evaluați de experți în domeniul drepturilor omului din țară. Printre criteriile utilizate în procesul de evaluare au fost creativitatea, perseverența, devotamentul și curajul demonstrat în promovarea drepturilor omului, precum și impactul acestor acțiuni asupra vieții oamenilor.

Gala Premiilor ONU în domeniul drepturilor omului este organizată anual de Organizația Națiunilor Unite în Moldova de Ziua Drepturilor Omului. Ediția din 2012 a fost susținută de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), Entitatea ONU pentru Egalitatea Genurilor şi Abilitarea Femeii (UN Women), Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație (IOM).

Explicațiile detaliate ale tuturor premiilor sunt prezentate pe pagina web www.un.md

Mai multe despre Premiile ONU în domeniul drepturilor omului 2012 pe pagina www.un.md

Pentru mai multe informații, va rugăm să o contactați pe Ludmila Tiganu, Specialist comunicare, tel. 269 112, email: ludmila.tiganu@one.un.org