Nume
Parola
Vizualizări: 2301
Practici moderne în agricultură, de la fermieri din Polonia
Chisinau, 17 Octombrie 2012 — În perioada 13-18 octombrie curent, un grup de 20 întreprinzători autohtoni din domeniul agroalimentar au făcut schimb de experienţă cu fermieri din Polonia, în cadrul unei deplasări de studiu în această ţară. Businessmenii au vizitat companii de producere, prelucrare a fructelor şi legumelor, de fabricare a echipamentului agricol, utilizare a deşeurilor provenite ca rezultat al activităţii agricole ş.a.

Vizita de studiu în Polonia este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei în colaborare cu organizaţia poloneză „ProAkademia”, în cadrul Proiectului „Oferirea serviciilor de suport pentru afaceri şi dezvoltare în Moldova şi regiunea Transnistreană”, cu scopul de a stimula preluarea practicilor europene şi iniţierea noilor relaţii de colaborare dintre oamenii de afaceri din ţara noastră şi Polonia.
Din delegaţia autohtonă, condusă de vicepreşedintele CCI Tudor Olaru, fac parte agenţi economici specializaţi în creşterea animalelor, producerea şi prelucrarea cerealelor, fructelor şi legumelor, inclusiv în sere etc.
Pe 16 octombrie, întreprinzătorii au avut o întrevedere cu businessmeni şi cu reprezentanţii institutelor de legumicultură şi pomicultură din Skierniewicka, la care a fost prezent şi Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Polonia, ES Iurie Bodrug.
Excelenţa Sa a salutat faptul că din grupul de întreprinzători din Moldova sunt şi fermieri din stânga Nistrului, exprimându-şi certitudinea că vizita de studiu va contribui la intensificarea relaţiilor comercial-economice dintre cele două ţări. „Sper că veţi implementa în practică noile idei, iar experienţa acumulată va avea un impact pozitiv asupra activităţii businessului dvs.
La rândul nostru, preconizăm să organizăm în luna decembrie curent, la Chişinău, un forum de afaceri moldo-polon, unde veţi putea continua şi dezvolta negocierile iniţiate.”
Vicepreşedintele CCI a Moldovei Tudor Olaru a afirmat că, prin implementarea Proiectului „Oferirea serviciilor de suport pentru afaceri şi dezvoltare în Moldova şi regiunea Transnistreană”, care face parte din Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, CCI consolidează încrederea dintre reprezentanţii mediului de afaceri nu doar pe plan intern, ci şi extern. „ Pe parcursul acestor zile, delegaţia din Moldova a vizitat o expoziţie specializată, o zonă economică liberă din Lodz, companii membre ale clusterului în domeniul pomi-legumicol, precum şi o fabrică de prelucrare a lactatelor, o întreprindere ce produce biogaz ş.a. Atât sectorul agricol, cât şi cel energetic din R. Moldova au nevoie de soluţii şi tehnologii moderne, multe dintre care Polonia deja le implementează. Vizita de studiu este foarte consistentă, cu informaţii utile, fapt pentru care le mulţumesc partenerilor noştri din Polonia”.
Konstanty Marat, preşedinte al Camerei Economice din Skierniewicka, a apreciat interesul oamenilor de afaceri din Moldova faţă de experienţa Poloniei. „Regiunea noastră este preponderent agricolă, predominând legumicultura şi pomicultura. Aici există cel mai mare laborator în domeniu din Europa, precum şi mai multe instituţii ştiinţifice specializate. Am observat că avem foarte multe tangenţe comune cu dvs, de aceea există diverse aspecte asupra cărora am putea colabora.”

Igor Cetulean, director al firmei „Lefurcom” din Soroca, a afirmat că a iniţiat contacte de colaborare în vederea fabricării produselor alimentare bio, procurării utilajului frigorific şi echipamentului pentru hala de producere. „Agenţii economici care ne-au primit în vizită au fost deschişi. Ei îşi organizează bine activitatea, utilizează tehnologii moderne, inclusiv pentru economisirea energiei. Schimbul de experienţă este binevenit.”

Menţionăm că, deplasarea în Polonia este organizată în cadrul Proiectului „Oferirea serviciilor de suport pentru afaceri şi dezvoltare în Moldova şi regiunea Transnistreană”, implementat de Camera de Comerț și Industrie cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, fiind finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Obiectivul general al programului este de a contribui la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.
www.chamber.md