Nume
Parola
Vizualizări: 2155
Ministerul Educaţiei a întrunit în şedinţă şefii direcţiilor de învăţămînt şi reprezentanţi ai APL
Chişinău, 31 Mai 2012 — Ministerul Educaţiei a întrunit în şedinţă, miercuri, 30 mai curent, directorii Direcţiilor de învăţămînt, tineret şi sport, preşedinţi şi vicepreşedinţi de raioane.
Şedinţa s-a desfăşurat în două sesiuni: prima a fost dedicată managementului sistemului de învăţămînt preuniversitar, iar a doua sesiune, desfăşurată sub egida UNICEF, a dezvoltat conceptul de şcoală prietenoasă copilului.
În prima parte a şedinţei, au fost discutate acţiunile de organizare şi desfăşurare eficientă a procesului educaţional în contextul reformei structurale promovate de Ministerul Educaţiei, precum şi despre organizarea odihnei de vară a copiilor etc.
Tatiana Potîng, viceministru al educaţiei, a vorbit despre obiectivele reformei structurale iniţiate în sistemul educaţional naţional, care presupun asigurarea accesului pentru toţi copiii la educaţie de calitate, sporirea flexibilităţii în relaţiile de muncă în sectorul educaţiei, şi nu în ultimul rînd eficientizarea utilizării alocaţiilor financiare (prin aplicarea formulei de finanţare per-elev).
Viceministrul Tatiana Potîng, a subliniat necesitatea stabilirii unui parteneriat cu administraţia publică locală în vederea realizării obiectivelor menţionate şi pentru crearea unor centre educaţionale moderne în beneficiul copiilor.
Nicolae Ghenciu, şef direcţie resurse umane, formare continuă şi atestare, a informat despre noile modificări în Legea Învăţămîntului şi Codul Muncii, aprobate recent de Parlament, care reglementează flexibilitatea relaţiilor de muncă în sectorul educaţional. De asemenea, dl Ghenciu a vorbit despre prevederile noilor Regulamente de atestare ale cadrelor didactice şi manageriale.
Valentin Crudu, director al Direcţiei generale învăţămînt preşcolar, primar şi secundar general, a anunţat rezultatele olimpiadelor republicane desfăşurate în anul curent. Astfel, cca 3000 de elevi ai claselor a VII-XII-a, au participat la olimpiade la 17 discipline. Total, au fost premiaţi 611 elevi, din care 338 deţinători de premii, iar 223 deţinători ai diplomelor de menţiune. Cele mai multe premii au fost obţinute de echipele de elevi din mun. Chişinău cu 166 premii şi 71 de menţiuni, mun. Bălţi-28 premii şi 13 menţiuni, UTA Găgăuzia-16 premii şi 9 menţiuni, r.Sîngerei-13 premii şi 3 menţiuni, r. Străşeni-11 premii şi 7 menţiuni.
Potrivit lui Valentin Crudu, în comparaţie cu rezultatele obţinute la olimpiadele republicane din anul 2011, o dinamică pozitivă au înregistrat echipele de elevi din Sîngerei, Străşeni, Ialoveni, Criuleni, Ungheni, Briceni, Cantemir şi mun. Bălţi. În aceleaşi timp, rezultate mai modeste au înregistrat echipele de elevi din raioanele Şoldăneşti, Făleşti, Dubăsari, Basarabeasca, Rezina, Soroca etc.