Nume
Parola
Vizualizări: 1974
Conducerea Ministerului Educaţiei a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Knut VOLLEBAEK
Chişinău, 15 Martie 2012 — În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte referitoare la integrarea minorităţilor naţionale în societate, inclusiv progresele înregistrate în domeniul educaţional. De asemenea, a fost abordată situaţia şcolilor cu predare în limba română care activează în raioanele de est ale Republicii Moldova.
Mihail Şleahtiţchi a precizat că protecţia drepturilor minorităţilor naţionale şi integrarea acestora în societatea moldovenească constituie o prioritate pentru Ministerul Educaţiei. Înaltul Comisar a fost informat despre programul pilot de instruire multilingvă, implementat în 10 şcoli din ţară. Ministrul educaţiei a mai vorbit despre rezultatele reformei structurale şi despre necesitatea restructurării reţelei şcolare, în scopul realizării unei educaţii de calitate. În context, Mihail Şleahtiţchi s-a referit la raionul Rîşcani, unde, graţie utilizării eficiente a mijloacelor financiare, conform metodologiei de finanţare bazată pe principiul „banii urmează elevul”, au fost, în acest an, procurate trei autobuze şcolare, în valoare de peste 2 mln 400 mii lei.
Viceministrul educaţiei, Tatiana Potîng, a solicitat ca iniţiativele ONG-urilor de profil, finanţate de OSCE, să fie coordonate cu Ministerul Educaţiei. Viceministrul educaţiei a mulţumit pentru serviciile experţilor OSCE care au oferit recomandări cu privire la extinderea programului de instruire multilingvă. Tatiana Potîng a solicitat expertiza OSCE cu privire la planul de acţiuni pentru eficientizarea învăţării limbii române de către alolingvi. În contextul reformei structurale, viceministrul educaţiei a informat înaltul oficial că din cele 30 de şcoli reorganizate, pînă în acest moment, doar una este cu predare în limba rusă. Scopul reformei structurale este, a menţionat Tatiana Potîng, adaptarea sistemului educaţional la situaţia demografică şi creşterea calităţii educaţiei. Iar modificările de structură nu vor afecta numărul de ore dedicate predării istoriei, culturii, limbii minorităţilor naţionale.
La rîndul său, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini în continuare acţiunile privind educaţia multilingvistică. Înaltul Comisar a propus organizarea în comun a unui seminar, pentru echipa care implementează programul pilot de instruire multilingvă, cu scopul de a analiza experienţa internaţională în domeniu şi de a elabora indicatori de măsurare a progresului. Knut Vollebaeka propus, de asemenea, serviciile unui expert care ar evalua experienţa şi rezultatele obţinute în cadrul proiectului.
În cadrul vizitei, Knut Vollebaek va avea întrevederi şi cu reprezentanţi ai societăţii civile de la Comrat şi Tiraspol, va vizita şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană.