Nume
Parola
Vizualizări: 4594
Promo-LEX: CtEDO continuă să comunice noi cauze ale victimelor din 7 aprilie
14 Martie 2012 — Iurie Crăciuneac este o altă victimă a colaboratorilor de poliţie, fiind reţinut şi maltratărilor în perioada evenimentelor din aprilie 2009. După o serie de procese în cadrul instanţelor de judecată naţionale unde a încercat, fără succes să îşi găsească dreptatea, la 2 decembrie 2011 a fost depusă o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Recent Înalta Curte a comunicat Guvernului Republicii Moldova cauza Iurie Crăciuneac c. Moldova, dosar nr. 77407/11.

La 7 aprilie 2009 Iurie Crăciuneac participa la o manifestaţie paşnică, organizat în oraşului său natal Cahul, moment în care a aflat de la colegi despre protestele desfăşurate în capitală. În seara aceleaşi zile, împreună cu mai mulţi tineri, acesta ajunge în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău unde au manifestat paşnic. În timp ce se întorceau acasă, mai multe persoane în civil au oprit autobusul fără a se prezenta, legitima sau a da vre-o explicaţie, ulterior mai multe maşini ale colaboratorilor de poliţiei au transportat tinerii la Comisariatul General de Poliție al mun. Chișinău. Procesul verbal de reţinere al lui Iurie Crăciuneac a fost întocmit abia a doua zi, iar întreaga procedură nu a durat mai mult de 10 minute şi fără a fi prezentate careva probe.

La 10 aprilie 2009 a fost întocmit un dosar penal pe numele lui Iurie Crăciuneac, acesta fiind bănuit de comiterea infracţiunii de dezordini în masă.

Din momentul reţinerii şi pe întreaga perioada de detenţie Iurie Crăciuneac a fost maltratat de către colaboratorii de poliţie, fapte comunicate procurorului care instrumenta cazul şi ignorat de acesta. După multiple tergiversări, într-un final pe faptul aplicării torturii a fost deschisă urmărirea penală. Cu toate acestea ancheta desfăşurată de către organele procuraturii nu a dat nici un rezultat, iar persoanele care l-au maltratat nu au fost atrase la răspundere.

În fața CtEDO reclamantul pretinde încălcarea art.3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, aplicarea relelor tratamente din partea poliției, condițiile de detenție inumane și degradante, lipsa asistenței medicale în perioada de detenție, ar și incapacitatea de a investiga eficient plângerea sa cu privire la relele tratamente. De asemenea reclamantul a invocat încălcarea art.13 al Convenției, prin faptul că el nu a avut nici-o cale de atac eficientă împotriva pretinselor rele tratamente la care a fost supus.

În fața înaltei Curți reclamantul este reprezentat de către A. Postica, P. Postica, N. Hriplivîi și L. Potîng avocaţi şi juriști în cadrul Asociației Promo-LEX.

Mai multe detalii cu privire la expunerea faptelor găsiți urmând link-ul:http://promolex.md/index.php?module=litigation&cat=0&item=860

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Avocat, Asociația Promo-LEX: Tel: (22) 21 16 22, GSM: 069104851, e-mail: info@promolex.md.