Nume
Parola
Vizualizări: 8446
UN CENTRU COMUNITAR PENTRU SUSȚINEREA PACIENȚILOR CU TUBERCULOZĂ ESTE DESCHIS ASTĂZI LA STRĂȘENI
Chisinau, 27 Septembrie 2011 — Cel de-al patrulea Centru comunitar pentru susținerea pacienților cu tuberculoză, din cele zece care vor fi inaugurate oficial pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv în regiunea transnistreană) până la sfârșitul anului curent, este deschis astăzi, 27 septembrie, la Strășeni.

Centrul este funcţional ataşat cabinetului de tuberculoză din cadrul secției consultative a Spitalului Raional Strășeni și va activa de comun acord cu centrul medicilor de familie, secția de asistenţă socială şi alte structuri implicate în controlul tuberculozei la nivel local.

Obiectivul principal al Centrului comunitar pentru susținerea pacienților cu tuberculoză este creşterea ratei de succes a tratamentului tuberculozei şi reducerea numărului pacienţilor, care abandonează tratamentul.

Raionul Strășeni se află în numărul celor trei localități cu cel mai înalt nivel de incidență a tuberculozei în Republica Moldova (156,5 la 100 mii populație). Printre factorii principali, care determină situația epidemiologică gravă a tuberculozei în raionul Strășeni, rămân a fi criza socioeconomică, migrația masivă a populației, șomajul, stresul, prezența focarelor de infecție, dar și abandonurile tot mai frecvente în tratamentul maladiei, creşterea rezistenţei primare şi secundare la preparatele medicamentoase, lipsa suportului social necesar (alimentaţia adecvată calorică) pe toată durata tratamentului pacienților cu tuberculoză, cultura joasă a bolnavilor de tuberculoză, precum și lipsa cadrelor medicale.

Pentru a contribui la soluționarea acestor probleme, în cadrul Proiectului ”Sporirea rolului pacientului și a comunității în controlul tuberculozei în Moldova”, finanțat de Fondul Global pentru combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei (runda 9) și implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise zece centre comunitare. Serviciile prestate prin intermediul acestor centre au menirea de a spori accesul populaţiei la serviciile de asistenţă medicală specializată, de a îmbunătăţi compleanţa la tratamentul strict supravegheat (DOT) și de a mobiliza comunitatea în prevenirea şi controlul infecției tuberculoase.

Potrivit dlui Gheorghe Damaschin, coordonatorul Centrului comunitar pentru susținerea pacienților cu tuberculoză din Strășeni, în primele 8 luni ale anului curent au fost luați la evidență 71 bolnavi cu forme evolutive de tuberculoză, morbiditatea generală în 2011 fiind de 95,1 la 100 mii populație, comparativ cu 116,9 în anul 2010.

În Republica Moldova, incidenţa globală a tuberculozei este de aproape trei ori mai mare decât media înregistrată în ţările din regiunea est-europeană și a constituit 113,2 cazuri înregistrate la 100 mii populație pe parcursul anului 2010.

Autor: Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS)

Pentru mai multe informații, contactați: Victoria Tataru, 22 63 43, ext. 114, 0797 735 25, victoria.tataru@pas.md, www.pas.md