Vizualizări: 4938
„DREPTUL LA EDUCAŢIE ESTE CEL MAI IUBIT ŞI CEL MAI ÎNCĂLCAT DREPT AL NOSTRU”, AFIRMĂ COPIII DIN GRUPUL DE LUCRU PENTRU MONITORIZAREA DREPTURILOR COPILULUI ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Chişinău, 6 Noiembrie 2008 — Sincer, Cu cuvinte proprii, Exact. „Dreptul la educaţie este cel mai iubit şi cel mai încălcat drept al nostru”. Este una dintre afirmaţiile care a exprimat vocea comună a celor 25 de copii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului, reuniţi în cadrul atelierului organizat, la Chişinău, începând cu 5 noiembrie 2008, de către de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).
„Înainte eram indiferentă ce se întâmplă la şcoală cu mine şi cu unii colegi de-ai mei. De când fac parte din grup, sunt pentru dreptate”, a povestit Valeria lucrul cel mai important care i s-a întâmplat de când a participat, în iulie, la prima întâlnire a Grupului de Copii pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului în Moldova. Iar Eugen continuă: „După ce am organizat câteva seminare despre drepturi în şcoală, primarul din sat m-a întrebat când sunt gata să fac unul şi la căminul cultural pentru mai multă lume”. Alina are şi ea ceva de povestit: „Acasă, când ne săturăm de lucru, fraţii mei îmi zic: Alina, ia spune ce drept ni s-a încălcat, să mergem să ne odihnim sau să ne jucăm puţin. Părinţii zâmbesc şi ne zic sa ne odihnim o oră”.
Împreună cu micile istorii personale, copiii au adus cu ei la Chişinău fapte mai dramatice care se întâmplă în mod obişnuit în comunităţile lor. Despre cum, de exemplu, „unor profesori le place să arate că ei sunt stăpâni – dacă părerea ta nu coincide cu a lor, încep a striga”. Sau, în acelaşi timp, despre cum „mulţi elevi nu respectă învăţătorii”. Ori despre cum „la noi chiar e interesant la lecţii, doar că laboratoarele nu au echipamente, iar fondul de cărţi în bibliotecă este învechit”. Şi despre cum „un băiat de clasa a 6-a şi sora lui de-a 8-a sunt nevoiţi să lipsească de la lecţii, fiindcă au de strâns roada de pe câmp”.
Aceste istorii colectate de copii, apoi prezentate, discutate şi structurate cu ajutorul unor experţi-adulţi, conturează situaţia actuală privind modul în care este respectat dreptul copilului la educaţie în Moldova. Acest drept a fost monitorizat de copii în baza unor indicatori adaptaţi pentru ei, care au fost elaboraţi în timpul atelierului precedent, din august 2008. Următoarea temă pentru acasă, pe care copiii urmează să o îndeplinească până la începutul vacanţei de iarnă, este monitorizarea dreptului la protecţie împotriva violenţei.
Copiii reuniţi în Grupul pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului au vârste cuprinse între 11 şi 15 ani şi reprezintă 12 regiuni ale ţării. Fiind deja la al treilea atelier de lucru, aceşti copii încep să se afirme ca experţi în drepturile copilului, organizând, împreună cu colegi de şcoală, acţiuni de pledoarie la nivel local sau scriind articole pentru buletinul informativ al grupului, „Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului”.
Informaţiile şi istoriile colectate de copii vor face conţinutul viitoarelor Rapoarte ale Copiilor despre Respectarea Convenţiei privind Drepturile Copilului în Republica Moldova.
Iniţiativa „Copiii monitorizează respectarea propriilor drepturi” este realizată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, cu sprijinul acordat de Organizaţia Suedeză „Salvaţi Copiii”, Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova, Agenţia Suedeză de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Fundaţia SOROS Moldova.
Mesajul Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturile Copilului este: „În Moldova toate lucrurile trebuie să înceapă cu dreptul. Cu dreptul copilului”.
Informaţii: Cezar Gavriliuc, Daniela Platon, Veaceslav Luca (CIDDC) – tel.: 72 65 98, 74 78 13, 74 46 00.
E-mail: ciddc@yahoo.com, monitor.childrights@gmail.com. Web: http://www.childrights.md/
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2285
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1655
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1317
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33