Nume
Parola
Vizualizări: 4652
“Graniţe comune. Soluţii comune.” // Reuniune a partenerilor de proiect
Bălţi, 22 Iulie 2011 — Cei patru parteneri din cadrul proiectului „Iniţiative de cooperare transfrontalieră privind sănătatea mintală a adolescenţilor din zona de graniţă România-Republica Moldova” s-au reunit la Bălţi (Republica Moldova) în vederea precizării agendei ce ţine de desfăşurarea activităţilor din cadrul programului.

Reuniunea partenerilor de proiect, care se desfăşoară între 15 şi 16 iulie, este găzduită de Asociaţia bălţeană SOMATO.

Participanţii – Asociaţia SOMATO din Bălţi, Asociaţia „Alianţa Între Generaţii” din Făleşti (Republica Moldova); Asociaţia PARTENER – Grupul de Iniţiativă pentru Dezvoltarea Locală din Iaşi şi Asociaţia HELICOMED (România) analizează şi evaluează activităţile derulate şi cele care urmează a fi organizate în cadrul programului de către fiecare partener.

Jana Chihai, preşedinta Asociaţiei SOMATO, gazda evenimentului, spune că reuniunea de la Bălţi constituie o oportunitate de a face schimb de experienţă între parteneri. „Noi i-am familiarizat pe colegii locali şi externi cu modul în care funcţionează, la Bălţi, serviciile comunitare de sănătate mintală create de SOMATO – Centrul „Danko” şi cele două apartamente protejate. De asemenea, am lucrat asupra agendei proiectului în vederea asigurării bunei desfăşurări a activităţilor”, a menţionat Jana Chihai.

Reuniunile de evaluare a activităţilor din proiect vor fi găzduite, ulterior, prin rotaţie de cei patru parteneri.

Proiectul „Iniţiative de cooperare transfrontalieră privind sănătatea mintală a adolescenţilor din zona de graniţă România-Republica Moldova” îşi propune să contribuie la dezvoltarea şi promovarea sănătăţii mintale a adolescenţilor şi tinerii din zona de graniţă România-R.M. În cadrul proiectului, 1250 de tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani din zona transfrontalieră vor participa la acţiuni de informare şi instruire. Printre beneficiarii proiectului se vor număra şi 60 de profesori, 20 medici şcolari, 10 asistenţi medicali şcolari, 10 psihologi şcolari, 20 de ONG-uri cu activităţi în domeniul social şi al SM, etc.

Proiectul, lansat la 21 aprilie a.c., cu durata de 18 luni, se derulează în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, program finanţat de Uniunea Europeană. Proiectul vizează judeţele Iaşi, Botoşani şi Vaslui (România), şi municipiul Bălţi, raioanele Făleşti, Edineţ, Ungheni şi Leova (Republica Moldova).

Valoarea totală a proiectului de cooperare transfrontalieră privind sănătatea mintală a adolescenţilor din zona de graniţă România-Republica Moldova” este de 165.931 euro, din această sumă 148.923,07 euro, reprezintă fonduri nerambursabile oferite de Uniunea Europeană.

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program. (www.ro-ua-md.net)

Informaţii suplimentare pot fi solicitate doamnei Jana Chihai: tel. 373 231 35089, e-mail: jchihai@somato.md.