Nume
Parola
Vizualizări: 6734
Regiunea transnistreana o insula a "moldovenismului"
3 Martie 2010 — Inaintarea demersului liberalilor (PL, PLDM) privind modificarea articolelor constitutionale sensibile, cum ar fi cel privitor la denumirea limbii, conduce la coagularea fortelor de tip "moldovenist" atat in limitele teritoriale acoperite de jurisdictia nationala, cat si pe spatiul national necontrolat de autoritatile R. Moldova. Miscarile "moldovenistilor" de pe ambele maluri ale Nistrului, eterogene din punctul de vedere al profilului, originii si ponderii,par sa-isi concerteze actiunile pentru a riposta tendintelor de apropiere a Chisinaului de Bucuresti sau de inducere in mase a spiritului romanesc. Pe de alta parte, ambele grupuri actioneaza avand la baza rationamentul politic care consta in asanarea "campului electoral" si finalitatea de a reinstaura "status-quo-ul politic" asigurat de guvernarea comunista.

Comunistii "moldoveni"

Confiscarea lozincilor "stataliste" sau "etatiste" in spatiul public, concordate cu radicalizarea sentimentelor "moldoveniste", deschide comunistilor oportunitatea de a se contrapune actualei guvernari, contopind centrul-dreapta si centrul-stanga cu polul liberal inflexibil al eschierului politic autohton. Ocuparea pozitie de lideri ai "moldovenismului" acceptabil pentru o parte mare din populatia majoritara, dar in primul rand pentru minoritatile nationale, legitimeaza opozita comunista o mentine in conexiune cu opinia publica vulnerabila la situatia socio-econimica, dar extrem de receptiva la discursurile populiste anti-guvernamentale. Or, PCRM-ul reiese din perspectiva cetateanului ordinar tentat mereu sa sustina orice opozitie, fie ea si comunista, doar pentru ca ultima ii apara cauza, cel putin aparent.

Tiraspolul - un "Meca" al "moldovenismului"

Demontarea mitului "moldovenismului" de catre liberal-democratii de la Chisinau perecliteaza regimul de la Tiraspol, deoarece pune la indoiala existenta "identitatii moldovenesti". In situatia creata, energiile administratiei separatiste conjuga cu eforturile fostul rival - PCRM, in vederea intaririi rezistentei in fata initiativelor concrete privind "demoldovenizarea" R. Moldova. In afara de integritatea propriei constructii separatiste (de ordin politic, economic etc.), autoritatile regiunii transnistrene transmit semnale indreptate pentru promovarea "comunitatii moldovenesti" de pe malul drept al Nistrului. Prin aceasta implicare Tiraspolul serveste intereselor Moscovei, actionand concomitent pentru a destabiliza politic Chisinaul, dar si pentru a genera animozitati in relatiile moldo-romanesti, la nivel de contacte inter-umane. Aceasta strategie poate fi bazata pe urmatoarele elemente:

Continuarea la Observatorul Politic (Denis Cenusa, politolog, expert independent): www.cenusadi.wordpress.com