Vizualizări: 5525
Candidatul PL Ştefan Urâtu: „Poliţiştii se plâng că sunt obligaţi să colecteze bani pentru campania electorală a comuniştilor”
16 Iulie 2009 — Cu cât se apropie ziua alegerilor cu atât mai grave sunt abuzurile şi încălcările privind drepturile omului în Republica Moldova, a atenţionat Ştefan Urâtu, candidat electoral PL, în cadrul conferinţei de presă a PL de astăzi.
Potrivit lui Urâtu, interesele cetăţenilor sunt subminate de autorităţile comuniste. Un exemplu concludent îl oferă organele de drept, care ar trebui să asigure protecţie pentru toţi cetăţenii ţării, dar care, în realitate, sunt preocupate doar de desfăşurarea campaniei electorale a partidului comuniştilor. Urâtu spune că aceştia manipulează angajaţii din sfera bugetară şi ”îi mână”, de la zeci de kilometri depărtare, la întâlnirile cu candidaţii electorali comunişti şi acest lucru pentru a crea impresia de susţinere masivă din partea populaţiei a actualei guvernări. Angajaţii sferei bugetare sunt obligaţi nu numai să vină la aceste întâlniri, ci să aducă cel puţin 2-3 persoane, în caz contrar sunt ameninţaţi cu concedierea. Cele mai întâlnite metode de hărţuire din partea colaboratorilor organelor de drept sunt intentarea dosarelor penale pe numele celor care nu sunt loiali, ameninţări la adresa reprezentanţilor Partidului Liberal, ai angajaţilor mass-media. Dar există cazuri când şi reprezentanţilor organelor de drept li se încalcă flagrant drepturile, fiind obligaţi să încleie afişe electorale ale comuniştilor şi să le distrugă pe cele ale opoziţiei. Oamenii de afaceri, mulţi angajaţi ai poliţiei rutiere, ai unor penitenciare şi ai altor structuri de stat se plâng pe faptul că sunt obligaţi „să colecteze” şi să transmită superiorilor sume de bani pentru susţinerea campaniei electorale a comuniştilor.
Urâtu condamnă guvernarea comunistă pentru faptul că face tot posibilul să-i ţină la distanţă pe moldovenii plecaţi peste hotare pentru a nu participa la alegeri şi a nu vota Partidul Liberal. Comuniştii încălcă flagrant dreptul la libera circulaţie acelor cetăţeni ai Republicii Moldova, care deţin şi cetăţenia română, şi au plecat în străinătate până la introducerea vizelor cu România. Ei nu sunt lăsaţi să revină acasă, fiind umiliţi la hotarul propriei ţări.
În condiţiile în care statul este obligat să asigure cetăţenilor săi un trai decent, circa 80% din populaţie trăieşte la limita sărăciei, cu pensii şi salarii de 600 lei, care sunt de câteva ori mai mici decât coşul minim de consum. ”Guvernarea comunistă, de rând cu alte articole, violează poate cel mai mult articolul 47 din Constituţia Republicii Moldova „Dreptul la asistenţă şi protecţie socială”. Timp de 8 ani la rând guvernarea comunistă nu a făcut nimic pentru ca cetăţenii RM să aibă un trai decent, să fie asiguraţi cu hrană suficientă, nemaivorbind de medicamente, haine şi rechizite şcolare, plata serviciilor comunale etc. ”
Urâtu se arată indignat de faptul că prim-ministrul Zinaida Greceanâi, care şi-a păstrat funcţia în timpul campaniei electorale, nu poate fi găsită de cetăţeni nici măcar în zilele de audienţă, pentru că face agitaţie electorală. Zeci de oameni se plâng că au pierdut zile în şir şi au cheltuit sume importante pentru a veni în ziua de audienţă la Chişinău, doar pentru a afla că „doamna Greceanâi este în teritoriu şi poate fi văzută la televizor”.
Drepturile deţinuţilor sunt doar un mit, despre care autorităţile comuniste preferă să vorbească la întâlnirile cu reprezentanţi ai organismelor europene. Ştefan Urâtu este alarmat de faptul că oamenii sunt bătuţi, torturaţi în penitenciare, plângerile adresate administraţiilor penitenciarelor nu sunt examinate, iar petiţiile adresate instanţelor superioare sunt supuse cenzurii. Petiţionarii care se plâng pe condiţiile de detenţie sau tratament inuman sunt bătuţi şi obligaţi să scrie denunţuri şi declaraţii că sunt cei mai fericiţi oameni din lume. Unica formă de protest la care pot apela deţinuţii este de a declara greva foamei. În asemenea situaţii, administraţia este obligată să-i ofere protestatarului o încăpere separată şi să informeze despre aceasta procuratura, avocatul şi Comitetul pentru Plângeri. Urâtu spune că din practica instituită în ultimii ani deţinuţii sunt „izolaţi” în cele mai murdare încăperi, în condiţii insuportabile, iar procuratura, avocaţii sau Comitetul pentru Plângeri nu sunt informaţi despre declararea grevei de protest de către deţinut. Organizaţiile societăţii civile din republică şi reprezentanţii organizaţiilor internaţionale fie că nu sunt admişi în general în penitenciare, fie că sunt dezinformaţi. Potrivit lui Urâtu, numai în luna iunie a acestui an, cel puţin 3 deţinuţi au decedat ca urmare a tratamentului inuman şi a indiferenţei manifestate de autorităţile statale.
Departamentul Comunicare al Partidului Liberal
Autor: Partidul Liberal
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2285
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1655
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1316
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33