Vizualizări: 3980
Peste 50 000 de tineri ar putea fi lipsiţi de dreptul de a vota
7 Iulie 2009 — Peste 50 000 de tineri ar putea fi lipsiţi de dreptul de a-şi exprima dreptul de vot. Despre acest lucru au atenţionat azi preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, într-o conferinţă de presă.
”Unde-i promisiunea guvernării comuniste că vom avea alegeri libere şi corecte? Sunt peste 100 000 de tineri care învaţă la universităţile din Moldova, dar au viză de domiciliu în diferite raioane ale Moldovei. De asemenea, sunt mii de tineri liceeni cu drept de vot din diverse localităţi care învaţă la Chişinău şi care sunt privaţi de dreptul de a-şi exprima opţiunea de vot, pentru că nu pot vota în raza localităţii unde au domiciliu, dar trebuie să meargă la secţia de votare potrivit vizei de reşedinţă. Sau poate că guvernarea comunistă le va asigura transport gratuit pentru ca ei să vină să voteze?”, a întrebat Mihai Ghimpu.
Partidul Liberal a adresat pe 15 iunie un demers Comisiei Electorale Centrale prin care atenţionează că majoritatea studenţilor au viză de reşedinţă temporară în localitatea în care îşi fac studiile, iar domiciliu în altă localitate (locul de baştină). Solicitarea prevedea adoptarea unei norme care să stipuleze clar că persoanele care au indicat în fişa de însoţire a buletinului de identitate domiciliul şi viza de reşedinţă temporară – să poată vota o singură dată, ori la secţia de votare din raza domiciliului, ori la secţia de votare unde îşi are reşedinţă temporară. Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a precizat că o solicitare similară care ar preciza mecanismul participării la vot a studenţilor şi liceenilor a fost făcută şi în cadrul şedinţei Parlamentului, în calitate de deputat. Răspunsul venit de la Vladimir Ţurcanu, vicepreşedintele Parlamentului a fost că acest lucru ţine de competenţa CEC şi că va fi luată o hotărâre pentru a asigura dreptul la vot al fiecărui cetăţean. Răspunsul venit din partea CEC la solicitarea Partidului Liberal nu ţinea cont de acest fapt: ”Alegătorul care are şi domiciliu, şi reşedinţă este înscris, în perioada valabilităţii reşedinţei, în lista electorală de la secţia de votare în a cărei rază teritorială acesta îşi are reşedinţa”. CEC a hotărât să respingă iniţiativa de modificare a instrucţiunii cu privire la particularităţile participării la votare ca fiind contrară Codului electoral.
Roman Andrieş, membru al Organizaţiei de Tineret al Partidului Liberal, s-a arătat îngrijorat de faptul că doar 5 000 de tineri au depus declaraţii pentru a li se permite exercitarea dreptului de vot în localităţile unde au viza de domiciliu. Potrivit lui, numărul atât de mic se explică prin faptul că CEC a stabilit o perioadă scurtă în care tinerii au putut depune declaraţii şi, respectiv, nu au fost informaţi corespunzător, aşa cum s-a promis anterior. Andrieş i-a îndemnat pe tineri să meargă să-şi ridice certificatele de vot şi să se prezinte la urne pe 29 iulie.
”CEC este un instrument în mâinile comuniştilor, care intenţionat tergiversează luarea deciziilor corecte şi democratice şi se joacă cu legea. Autorităţile îşi dau seama că votul tinerilor este unul decisiv, care poate aduce schimbarea, unde legea se respectă”, a declarat Mihai Paşcovschi, membru al Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal. Paşcovschi a adresat un apel către tineri cu îndemnul să-şi apere drepturile lor constituţionale şi să facă tot posibilul să participe la alegeri pe 29 iulie.
Ion Bargan a anunţat că tinerii trebuie să solicite în mod repetat să li se permită să voteze potrivit vizei de domiciliu. ”Tinerii cu dreptul de vot sunt neglijaţi şi împiedicaţi să-şi exprime dreptul de vot”, a mai spus Bargan, membru al Organizaţiei de Tineret al Partidului Liberal.
Autorităţile comuniste împiedică tinerii să meargă la vot, la fel cum nu le creează condiţii şi moldovenilor de peste hotare să voteze. Partidul Liberal crede că guvernarea este conştientă că anume votul lor este unul decisiv. ”Partidul Liberal ar putea fi lipsit de posibilitatea de a câştiga 2-3 mandate din contul cetăţenilor de peste hotare, care nu ar putea să se prezinte la vot într-o zi de miercuri, zi lucrătoare. De asemenea, PL ar putea pierde alte 4-5 mandate din contul celor câteva zeci de mii de studenţi care sunt privaţi de dreptul lor legitim de a vota”, a spus Ghimpu.
În acest context, Partidul Liberal solicită Comisiei Electorale Centrale să prelungească termenul de depunere a declaraţiei privind participarea la votare până pe data de 20 iulie 2009, precum şi informarea corectă, corespunzătoare a cetăţenilor despre particularităţile participării la vot, astfel încât să asigure alegeri libere şi corecte.
Departamentul Comunicare al Partidului Liberal
7 iulie 2009
Autor: Partidul Liberal
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2285
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1655
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1316
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33