Vizualizări: 2800
În lume nu există loc pentru tortură
26 Iunie 2009 — Amnesty International Moldova a desfăşurat astăzi o acţiune publică dedicată Zilei Internaţionale a ONU pentru susţinerea victimelor torturi. Evenimentul a avut loc cu începere de la ora 10:00, în faţa Sălii cu Orgă şi a avut scopul de a atrage atenţia populaţiei asupra torturii, aceasta fiind o problema gravă a societăţii noastre. Totdată, oamenii au fost îndemnaţi să semneze petiţii pentru a salva victimele torturii din Moldova şi din alte ţări.
În cadrul acţiunii publice, participanţii au colectat semnături pentru două petiţii adresate ministrului afacerilor interne, Gheorghe Papuc, şi procurorului general, Valeriu Gurbulea. Trecătorii şi-au pus semnăturile, exprimîndu-se împotriva torturii şi solicitînd:
- condamnarea torturii şi maltratării din partea organelor de forţă;
- respectarea legislaţiei în vigoare şi desfăşurarea unei investigaţii imediate, imparţiale, efective şi minuţioase a tuturor cazurilor şi plîngerilor cu privire la tortura şi maltratarea de către colaboratorii organelor de forţă;
- tragerea la răspundere a persoanele vinovate de aplicarea torturii şi maltratării;
- asigurarea creşterii profesionale a colaboratorilor de poliţie cu privire la colectarea legală a probelor, astfel încît aceştia să nu recurgă la tortură.
În afară de aceasta, au mai fost colectate semnături pentru două petiţii adresate autorităţilor din Iran şi Egipt, ţări în care tortura este răspîndită pe larg. Aceste petiţii pot deveni adevarate şanse de salvare a unor victime ale torturii. Astfel, Leyla Farzadi, Jalil Sharbiyanlou, Ghaffari Farzadi, Rahim Yavari şi cel puţin 24 activişti, cetăţeni iranieni au fost reţinuţi ca rezultat al unei demonstraţii paşnice în Azarbaijan şi sunt în pericol de a fi torturaţi şi maltrataţi. Locaţia lor pînă în prezent este necunoscută. În cazul în care aceştia vor fi arestaţi pentru exercitarea paşnică a dreptului lor libertatea de exprimare şi întrunire, Amnesty International îi va declara prizonieri de conştiinţă. Maskhud Abdullaev, al cărui tată este liderul unui grup cecen, şi alţi cinci studenţi cetăţeni al Federaţiei Ruse din Cecenia, trebuia să fie predat Moscovei de către autorităţile egiptene. În Rusia aceştia sînt expuşi unui risc sporit de tortură sau maltratare.
Totodată, în scopul prevenirii fenomenului torturii, participanţii la acţiune au distribuit trecătorilor materiale informative, steguleţe, stickere, pixuri. Astfel, oamenii au fost informaţi cu privire la esenţa problemei torturii, cum se manifesta aceasta şi ce trebuie să se ştie în cazul în care există riscul de a fi torturat.
"Utilizarea torturii în zilele noastre nu doar că nu a fost diminuată, dar a căpătat proporţii îngrozitoare, atît în Republica Moldova cît şi în alte ţări ale lumii. La momentul de faţă, nu mai este loc de linişte, toleranţă şi treceri cu vederea. Demult a venit timpul să redresăm situaţia cu toate instrumentele posibile de prevenire şi combatere. Ceea ce facem şi vom face noi va continua pînă cînd situaţia creată nu va fi adecvată unor state în care principiile democraţiei şi respectării drepturilor omului sunt prioritare nu doar pe hîrtie dar şi în realitate”, a afirmat Viorel Barbănouă, Coordonator pe Campanii Amnesty International Moldova.
Acţiunea din Chişinău s-a desfăşurat în cadrul campaniei “Împreună împotriva torturii”, dedicată Zilei Internaţionale a ONU pentru Susţinerea Victimelor Torturii. Evenimente similare au avut loc la Cahul, Bălţi şi urmează să se desfăşoare la Comrat.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi: Inna Guleac, Ofiţer de presă, Amnesty International Moldova, tel: (+373-22) 83-58-08, mob. (+373) 69 33 78 41, e-mail: media@amnesty.md.
Autor: Amnesty International Moldova
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2285
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 166
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 14
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1655
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1316
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33